BIST 9.070
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.326,31
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'daki suikastin failleri yakalandı

Ukrayna'da ayrılıkçı lider Aleksandr Zaharçenko, düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Suikastın ardından olağanüstü hal ilan edilip faillerin yakalanması için Ukrayna ve Rusya sınırları kapatıldı. Ukrayna, faillerin yakalandığını duyurdu.

Abone ol

UKRAYNA'dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Aleksandr Zaharçenko'nun bugün Donetsk'in merkezindeki bir restoranda meydana gelen patlamada hayatını kaybettiği belirtildi.

Sputnik'e açıklama yapan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) güvenlik güçlerinde bir kaynak, "DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Separ kafesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti. Gelir ve Vergiler Bakanı Timofeyev de yaralandı" dedi.

DNR liderinin konutuna birkaç yüz metre mesafedeki bir cafe-restoranda meydana gelen patlamada Zaharçenko ölürken Timofeyev'in ağır yaralanmasının yanısıra bazı korumalar da yaralandı.

RT'ye konuşan Zaharçenko'nun danışmanlarından Aleksandr Kazakov, ''Ev yapımı patlayıcı kafenin içinde kapının yakınına yerleştirilmişti. Katiller patlatmak için Zaharçenko'nun kafeye gelmesini bekledi'' dedi.

Suikastın ardından olağanüstü hal ilan edilip faillerin yakalanması için Ukrayna ve Rusya sınırları kapatıldı. Güvenlik güçlerinin teyakkuza geçmelerinin ardından suikast zanlılarının yakalandığı haberi geldi.

2014 yılında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de aşırı sağcıların da karıştığı protestolar sırasında ABD ile AB'nin varılan siyasi anlaşmaya uymaması sonucu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrildiği süreçte Zaharçenko, Donetsk milis güçlerine katılmıştı.

Kasım 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne lider olarak Zaharçenko seçilmişti.

2014’teki Meydan olayları sonrasında Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adında Kiev’den bağımsız yönetimler ilan edilmişti.

Doğuda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti güçleriyle Kiev güçleri arasındaki çatışmalarda Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, yaklaşık 10 bin kişi öldü, 25 bin kişi yaralandı.