BIST 11.194
DOLAR 42,61
EURO 49,97
ALTIN 5.799,33

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia

Mısır'ın ünlü firavunu tutanhamun'un doğuştan gelen bir kan hastalığından ölmüş olabileceği öne sürüldü.

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia - Resim: 1

Mısır'ın ünlü firavunu Tutanhamun'un doğuştan gelen bir kan hastalığından ölmüş olabileceği öne sürüldü.

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia - Resim: 2

Almanya'daki Bernhardt-Nocht Tropikal Hastalıklar Enstitüsünden Alman bilim adamlarının yaptığı araştırma, şubatta Mısır Eski Eserler Kurumu Başkanı Zahi Havas ve ekibinin ortaya attığı, Tutanhamun'un doğuştan yarık dudaklı ve yumru ayaklı olduğu, sıtmanın azdırdığı kırık bacağında meydana gelen komplikasyonlardan öldüğü tezine gölge düşürdü

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia - Resim: 3

Araştırmacılar Christian Timmann ve Christian Meyer, Havas ve ekibinin Tutanhamun'un ölüm nedeni konusundaki tezinin akla yatkın olmadığını, sıtmanın özellikle çocuklarda ölümcül olduğunu, öldüğü sırada Tutanhamun'un yetişkin bir genç olduğunu savundu.

Tutanhamun'un ölümünde yeni iddia - Resim: 4

Tutanhamun'un orak hücre kansızlığı (drepanositoz) denilen kalıtsal hastalıktan ölmüş olduğu tezini ileri süren araştırmacılar, anne ve babanın genlerinden bu kan bozukluğu hastalığını alarak doğan kişilerin son derece acı verici krizlerle boğuşabileceğini, hastalığın böbreklerde, akciğerlerde, kemiklerde ve merkezi sinir siteminde ağır tahribata neden olabileceğini vurguladı.