BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
GÜNCEL

Türkiye'nin Rusya'yı korkutan kozu!

IUC Kurucu Başkanı Prof. Dr. Orhan Hikmet Azizoğlu, 'Rusya ile muhatap olduğumuza göre Rus savaş gemilerinin boğazı kullanma hakkı asla olamaz' dedi.

Türkiye'nin 1936 yılında Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya ile imzaladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi, savaş veya savaş tehdidi halinde Türkiye'ye önemli imkanlar sağlıyor. Türkiye'ye savaş gemilerini engelleme hakkını veren sözleşmeye göre, Rusya'ya yönelik tehdit algısının daha da yükselmesi halinde Türkiye, boğazları Rus gemilerine tamamen kapatabilir.
Türkiye ile Rusya arasındaki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Orhan Hikmet Azizoğlu, büyük devletler kategorisine giren ve bu coğrafyada paydaş olan iki ülke yani Türkiye ve Rusya'nın, evrensel ve ulusal haklara saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Ortadoğu'da ilk olarak Kürt, Sünni ve Şii olarak Irak'ın üçe bölündüğünü anlatan Azizoğlu, bunun bölgede yaşayan toplumları daha çok emperyalist sömürgecilerin himmetine muhtaç eden bir proje olduğunu vurguladı. Daha sonra Suriye'de projenin devamı olarak DEAŞ denilen bir terör örgütü yaratıldığını söyleyen Azizoğlu, "Öncelikle İslam coğrafyasında tüm terörist yapılanmalar asla hiçbir etnik yapıya, mezhebe ve dine hizmet eden yapılanmalar değildir" dedi.

Sitene Ekle
Etiketler
koz