BIST 10.409
DOLAR 40,17
EURO 47,05
ALTIN 4.324,61

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde Almanya Başbakanı ile Eurofighter savaş uçaklarının satışı konusunda görüşmesi bekleniyor. Türkiye, toplamda 10 milyar euro değerinde savaş uçağı ve mühimmat alımı planlıyor.

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı - Resim: 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Lahey’e giderken çantasında kritik bir savunma gündemi taşıyor. Erdoğan, zirve kapsamında Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile bir araya gelerek Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı talebini doğrudan iletmesi bekleniyor.

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı - Resim: 2

Görüşmenin yalnızca Eurofighter’la sınırlı kalmayacağı, Erdoğan’ın Leopard tankları, denizaltılar ve diğer Alman üretimi silah sistemleri için yedek parça tedarikinde de ilerleme beklediği öne sürülüyor.

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı - Resim: 3

“MÜTTEFİKLER ARASINDA ENGEL OLMAZ” MESAJI

Lahey yolculuğu öncesi Ankara’da açıklama yapan Erdoğan, müttefik ülkeler arasında savunma ürünlerine yönelik ambargoları doğru bulmadıklarını vurgulayarak, “Müttefikler arasında savunma ticaretine engel konulmasını doğru bulmuyoruz” dedi. Bu açıklama, Almanya’nın geçmişte Türkiye-Yunanistan gerilimi nedeniyle Eurofighter satışına temkinli yaklaşmasına bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'den yeni hamle! 10 milyar euroluk Eurofighter için düğmeye basıldı - Resim: 4

40 UÇAKLIK DEV ALIM PLANI
Türkiye’nin hedefinde 40 adet Eurofighter savaş uçağı bulunuyor. Farklı konfigürasyonlarda alınması planlanan bu uçaklar arasında hem yeni Tranche 4 modelleri hem de hızlı teslim edilebilecek eski versiyonlar yer alıyor.