BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Türkiye Ortadoğu’da hâlâ model ülke mi ?

Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye, Ortadoğu’da model ülke olarak görülmeye devam ediyor.<b...

Abone ol

Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye, Ortadoğu’da model ülke olarak görülmeye devam ediyor.
Araştırma, bölgede, Türkiye’yi model olarak görenlerin yüzde 51 gibi yüksek bir oranda olduğunu gösteriyor. Suriye, Mısır, Irak ve İran dışındaki ülkelerde Türkiye’yi model olarak görme oranın daha yüksek olduğu belirtildi. Türkiye’yi model olarak görenler en çok ekonomisini ve demokratik bir rejime sahip olmasını işaret ediyor.

TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU’DAKİ ROLÜNE DESTEK YÜKSEK
Katılımcıların yüzde 60’ı Türkiye’nin Ortadoğu’da daha büyük bir rol oynamasını desteklerken, yüzde 64’ü her geçen gün daha etkili olduğunu belirtiyor. Mısır ve Suriye haricinde tüm ülkelerde Türkiye’nin daha fazla rol oynamasına yüzde 60’ın üzerinde destek var.

TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN BÖLGENİN SİYASİ GÜCÜ
Araştırma sonucuna göre Türkiye ve Suudi Arabistan bölgenin siyasi gücü olmayı sürdürüyor.
Açık uçlu olarak sorulan soruda katılımcılar Türkiye ve Suudi Arabistan’ı bölgenin eş değerde siyasi güçleri olarak işaret ediyor. Ekonomik olarak ise Suudi Arabistan ilk, Türkiye ikinci sırada geliyor. Askeri güç söz konusu olduğunda sıralama Mısır, İran, Türkiye
şeklinde oluşuyor.

BÖLGE GENELİNDE EN SEVİLEN ÜLKE BAE
Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 67 ile bölgenin hakkında en olumlu düşünülen ülkesi. Suudi Arabistan yüzde 60 ile ikinci, Türkiye yüzde 59 ile üçüncü sırada yer alıyor. 2011-12 yıllarında Türkiye ilk sırada yer almıştı.

TÜRKİYE’NİN İÇ SİYASETİNE İLGİ
Türkiye’nin Kürt barış sürecine ilgi beklenin altında. Katılımcıların yüzde 31’i süreçten haberdar. Haberdar olanların destekleme oranı yüzde 85. Gezi Parkı olarak adlandırılan protestoları katılımcıların %71’i takip etmiş; bunların yüzde 50’si Türkiye demokrasisine olumlu katkı yaptığını düşünüyor.

MISIR’DAKİ ASKERİ DARBEYE DESTEK
Katılımcıların yüzde 43’ü darbenin Mısır için iyi olduğunu, yüzde 46’sı kötü olduğunu düşünüyor. Mısır’da darbeyi olumlama oranı ise yüzde 67 olarak görülüyor.
(İHA)