BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,10
ALTIN 2.475,31
HABER /  DÜNYA

Türk subaylardan Iraka taktik

Irak ordusunun yeniden yapılanma ve “temel nitelikli terörle mücadele” eğitimini Türk subayları veriyor.

Abone ol

Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Babekir Zebari Türk subayların, Irak ordusundaki bazı rütbelilere komando eğitiminin yanı sıra, “terörle mücadele” dersi ve şehir içindeki aşırı uç isyancı milislere karşı bir dizi taktikler verdiğini açıkladı.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Amerikan güçlerinden Irak’taki güvenlik dosyasını 2011 sonunda tamamen devralmaya hazırlanan Irak Ordusunun komutanı Zebari, “Ordumuz, ABD ve Nato güçlerince eğitime tabi tutuldu. Bu eğitmenler arasında Türk ordusuna mensup subaylar da yer aldı. Türk subaylar tarafından verilen dersler, özellikle terörle mücadele ve komando eğitimlerinin yanı sıra, temel nitelikli derslerdi. Bu konuda Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” dedi.

ORDUDAKİ RÜTBELİLER SADDAM’IN ADAMLARI

Başında bulunduğu ordudaki subayların dörtte üçünün Baas rejimindeki kadrolardan oluştuğunu söyleyen Irak Genelkurmay Başkanı, “Ordu içinde eski personel çoğunlukta. İçinde bizim bilmediğimiz elbette radikal Baaslı olabilir, ancak bunlar yeni dönemin savunucularıdır. Eski rejimden sonra orduyu yeniden inşa etmek için bir planımız yoktu, o nedenle eski subayların bu konuda bize katkısı çok büyük. Askeri okullar açarak, eski subayların bilgi birikimi ve askeri stratejilerinden faydalandık. Profesyonel olarak katıldıkları orduda başarılı yadsınamaz. İdari, hizmet, komuta ve savunma alanlarında etkili görevdeler. Koalisyon güçleri eski subayların geri dönmesinde önemli bir görev üstlendi” şeklinde konuştu.

ORD TAM KAPASİTEYE ULAŞIRSA PKK BARINAMAZ

Irak Genelkurmay Başkanı Zebari, “PKK Kuzey Irak’ta barınıyor, ancak kanlı eylemlerini Türkiye’ye yönelik gerçekleştiriyor. Bunu Türkiye’nin sorunu olarak görmek mümkün mü? Ortak mücadele ile bu sorunun ortadan kaldırılacağını umuyorum. Bugün için Irak ordusu iç güvenlikte ve terörle uğraşırken, dış güçlü teröre vakit ayıramadı. Özellikle PKK’nın barınaklarından Kandil Dağı ve çevresindeki kamplara operasyon yapılamadı. Bütün Irak’ı kontrol edecek gücü bulamadık. Hakeza İran için de geçerli. PJAK da komşu İran’a saldırı düzenliyor. Bunları engelleyecek manevraları yapamadık, bunun da gerekçeleri saydığım nedenlere dayalı. Irak ordusu tam kapasiteye ulaştığı vakit komşu ülkelere saldırı düzenleyecek hiçbir terör unsurunu bu topraklarda barındırmayacaktır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” diye görüş belirtti.