BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  DÜNYA

Türk futbolu 3 Temmuz’a geri mi dönüyor?

UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı, "şike davası" nedeniyle Disiplin Kuruluna sevk etmesi ve Avrupa kupalarından men cezası istemesi, akıll...

Abone ol

UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı, "şike davası" nedeniyle Disiplin Kuruluna sevk etmesi ve Avrupa kupalarından men cezası istemesi, akıllara 3 Temmuz sürecini getirdi.
UEFA, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı, Disiplin Kurulu’na sevk ederken sarı lacivertli kulüp için 2, siyah beyazlı kulüp içinse 1 yıl Avrupa kupalarından men istedi. Süreç, "yeni 3 Temmuz" olarak yorumlandı. Peki 3 Temmuz 2011’de neler yaşanmıştı ?

3 TEMMUZ’DA NELER YAŞANDI ?
3 Temmuz Pazar sabahı Türkiye, tarihindeki en büyük şoklardan birine uyandı. 8 aydır büyük bir gizlilik içinde yürütülen soruşturma, dev bir operasyona dönüşmüş ve sabah saatlerinden itibaren Türk futbolunun en önemli isimleri gözaltına alınmıştı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere Türk futbolunun birbirinden önemli isimleri gözaltına alınmıştı. İlk dalgada 12 ilde gözaltına alınanlar arasında Şekip Mosturoğlu, Cemil Turhan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, Ümit Karan, Mehmet Yıldız, Emenike, Korcan Çelikay, Sezer Öztürk, İbrahim Akın, İskender Alın gibi isimler de vardı.
Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor ve Beşiktaş kulüp binaları ile pek çok noktada arama yapılmıştı. O dönemde TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Savcı Mehmet Berk ile görüşmüş ve “İddialar çok vahim. Zamanımız çok kısıtlı. En kısa sürede bu konuyla ilgili karar almayı ümit ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Spor Toto Süper Lig ile PTT 1. Lig’de (o dönem adı Bank Asya 1. Lig’di) tam 19 maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin tespit edildiği iler sürülmüştü.

SADRİ ŞENER DE GÖZALTINA ALINMIŞTI
Operasyonun 2. büyük dalgası 11 Temmuz’da yaşanmış; Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ve Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar ve eski TFF Başkanı Mahmut Özgener’in de aralarında olduğu pek çok isim gözaltına alınmış; bu isimler ifade verdikten sonra serbest kalmıştı. Tutuklanan Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ise istifasını kulübe yollayıp görevinden ayrılmak istediğini belirtmişti.
TFF Yönetim Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıklayan Mehmet Ali Aydınlar, “Süper Kupa finali ertelendi. Yarından itibaren deliller, belgeler Savcılıktan tarafımıza gönderilecek. Belgeleri gördükten sonra Süper Lig ve 1. Lig’in ertelenip ertelenmeyeceğine karar vereceğiz” demişti.
Takvimler, 2 Ağustos’u gösterdiğinde şike süreci ile ilgili 4. dalga yaşanmış; Sinan Engin, Emre Belözoğlu gibi önemli isimlerin ifadelerine başvurulmuştu. 19 Ağustos’ta ise yayıncı kuruluşun kulüp temsilcilerine verdiği iftar yemeğinde söz alan TFF Başkanı Aydınlar, Süper Lig’de Play-Off sisteminin uygulanacağı açıklanmıştı.

24 AĞUSTOS’TA AVRUPA’DAN MEN
24 Ağustos’ta UEFA’nın TFF’ye gönderdiği “Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’nden çekilsin. Çekilmezse siz men edin. Aksi takdirde biz soruşturma başlatırız” uyarısının ardından sarı lacivertliler “Çekilmiyoruz” yanıtını vermişti. TFF de, Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men etmiş, UEFA ise Fenerbahçe’nin yerine Trabzonspor’u Devler Ligi’ne almıştı.
Yaşana bu uzun süreçte bir çok yönetici ve futbolcu gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Bunların arasında bulunan en önemli isimlerinden Aziz Yıldırım ise, ’örgüt kurmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis, ’şike ve teşvik’ suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezasına çarptırılmıştı.
(İHA)