BIST 10.644
DOLAR 32,11
EURO 35,05
ALTIN 2.524,52

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

İstanbul trafiğini rahatlatmak için açılan tünellerin giriş-çıkış bölgeleri hızla değerleniyor. kağıthane ve beşiktaş tünellerinin başlangıç noktasında bulunan bomonti ve feriköy semtleri altın çağını yaşıyor. diğer tünel bölgelerine yönelik beklentiler de şimdiden satın alınmaya...

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

İstanbul trafiğini rahatlatmak için açılan tünellerin giriş-çıkış bölgeleri hızla değerleniyor. Kağıthane ve Beşiktaş tünellerinin başlangıç noktasında bulunan Bomonti ve Feriköy semtleri altın çağını yaşıyor. Diğer tünel bölgelerine yönelik beklentiler de şimdiden satın alınmaya başladı...

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), trafik sorununu çözmek amacıyla geliştirdiği “7 Tepe 7 Tünel” projesi için ilk kazmayı 15 Mayıs 2007’de vurmuştu. İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında toplam 142.3 km uzunluğunda 33 adet tünel yol yapmayı planlayan İBB, Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa- Kağıthane tünel yollarını hizmete açtı. Dolmabahçe-Dolapdere ile Piyalepaşa- Kağıthane tünel yolları birleşti. İnşası devam eden Sarıyer-Çayırbaşı tünelininse 2011 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Trafik sorununu yeraltına inerek çözmeyi planlayan İBB, ilk aşamada Avrupa yakasında 19, Anadolu yakasında da 7 tünel yolu için start verdi. Plan ve projeleri hazırlanan tünellerin yüzde 16.7’sinin inşaatı halen devam ediyor. Yüzde 11.9’i ihale, yüzde 55.7’si proje, yüzde 58’i ise henüz etüt aşamasında bulunuyor.

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

Yapımı biten, süren ve projelendirilen tüneller tamamlanıp hizmete açıldığında, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yaklaşık 400 bin araç yerin 40 metre altına indirilerek sıkışıklığın azaltılması amaçlanıyor. Tünellerin toplam maliyeti ise 1.5 milyar dolar civarında. Trafiği rahatlatmak için açılan tünellerin başlangıcında bulunan semtlerin adeta çehrelerinin değiştiği dikkat çekiyor. Gayrimenkul uzmanları, tünel giriş ve çıkışlarında bulunan semtlerde fiyatların minimum yüzde 30 oranında artacağı görüşünde. Nitekim Bomonti ve Feriköy’de büyük bir değişim gözleniyor. Önümüzdeki yıl açılması planlanan Sarıyer-Çayırbaşı tüneli ise Sarıyer ve çevresini değerlendirecek.

Tünelin sonunda ışığı gören semtler!

AÇILAN TÜNELLER

Bomonti-Dolmabahçe tüneli, Dolmabahçe’deki İnönü Stadyumu’nun kuzeyinden başlayıp, Taksim ve Feriköy’ü alttan geçtikten sonra Bomonti’den çıkıyor. Bu tünelin uzunluğu, 2 bin 360 ve 2 bin 390 metrelik geliş-gidiş güzergâhı birlikte hesaplandığında 4 bin 750 metreye ulaşıyor.

Piyalepaşa’dan başlayan ve gelişi bin 622, gidişi de bin 625 metre olmak üzere 3 bin 247 metrelik diğer tünel yolu ise Okmeydanı ve Çağlayan’ı alttan geçerek Kağıthane’ye çıkıyor. Sütlüce’den TEM Otoyolu’na bağlantı yapılması bu hattın kullanımını daha cazip kılıyor. Ayrıca, her iki noktada yapılan kavşaklarla tünelin trafiği diğer yollara entegre edildi. Kağıthane-Dolmabahçe arasında gidiş-geliş toplamda 8 kilometrelik 4 tünel yolunun, viyadük ve bağlantı yollarıyla birlikte İBB’ye maliyeti 500 milyon TL’yi buldu.