BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  DÜNYA

Trump'a senatodan Obama darbesi

Obama'nın hazırlattığı sağlık yasasını değiştirmeyi kafasına koyan Trump senato darbesi yedi. Obamacare'i büyük ölçüde değiştirmeyi öngören Trump'ın teklifi senatoda 51'e 49 oyla reddedildi.

Abone ol

Trump yönetime geldikten sonra yürürlükte olan sağlık yasasını değiştirmek için kolları sıvamıştı. Ancak senatodan yeterli oyu alamayacağını anlayan Trump, mart ayında tasarısını geri çekmişti. Obamacare'in büyük bölümünü feshetmeyi öngören Trump'ın yeni sağlık yasası teklifi dün gece saatlerinde ABD senatosuna geldi. Ama senatodan veto yedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği günden bu yana üzerine en çok eğildiği konulardan biri olan Obamacare'in kaderini belirleyecek oylama gece yarısı yapıldı.

51'E 49 OYLA REDDEDİLDİ

Oylamada 51 senatör hayır oyu kullanırken, 49 senatör Obamacare'in feshedilmesinden yana oy kullandı. ABD Senatosu'nda 52 Cumhuriyetçi senatör bulunsa da, John McCain, Susan Collins ve Lisa Murkowski daha önce Obamacare lehine oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Çoğunluk Lideri Mitch McConnell sonucu 'hayal kırıklığı' olarak tanımladı.

TASARININ İÇERİĞİ

"Sağlık Hizmetleri Özgürlük Yasası" (HCFA) başlığını taşıyan 8 sayfalık yeni tasarı, eski Başkan Barack Obama'nın imzasını taşıyan mevcut yasa çerçevesinde (Obamacare) zorunlu olan sağlık sigortasının tamamen isteğe bağlı olmasını öngörüyordu.

Tasarı, ayrıca Obamacare'in 50 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerine sağlık sigortası sağlama zorunluğunu kaldırmayı hedefliyordu. Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak karşı çıktıkları kürtaj ve doğum kontrolü gibi hizmetleri sunan kamu destekli aile planlama merkezi Planned Parenhood'a sağlanan finansmanı kesecek tasarı, ayrıca eyaletlere kendi sağlık sigortası muafiyetlerini belirlemeleri için daha fazla esneklik tanınmasını içeriyordu.