Togg'un ortaklarından 2 şirket yüzde 46 hissesini satıyor yeni ortak geliyor
Türkiye Varlık Fonu’nun TOGG’a ortak olması beklenirken, Vestel Elektronik ve Anadolu Grubu’nun şirketteki toplam yüzde 46’lık payını satacağı bildirildi. Reuters’a konuşan kaynaklar, hisselerin Turkcell ve TVF tarafından alınacağını ve görüşmelerin kısa sürede tamamlanmasının beklendiğini duyurdu.
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), Türkiye’nin yerli elektrikli otomobil üreticisi TOGG’a ortak olmaya hazırlandığı bildirildi.
*Reuters’a konuşan üç kaynağa göre Vestel Elektronik ve Anadolu Grubu, TOGG’daki toplam yüzde 46’lık paylarını satacak.
TOGG ORTAKLARI KİMLER?
Mevcut ortaklık yapısında Vestel Elektronik, Anadolu Grubu, Turkcell ve BMC Otomotiv’in TOGG’da yüzde 23’er payı bulunuyor. Kalan yüzde 8’lik hisse ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ait.
HİSSELERİ VARLIK FONU ALACAK
Vestel ve Anadolu Grubu’nun yüzde 46’lık toplam hissesinin Turkcell ve TVF tarafından satın alınacağı iddia edildi. Hisselerin satış bedeline ilişkin ise bilgi verilmedi.
Görüşmelerin sürdüğü ve nihai anlaşmanın kısa süre içinde tamamlanmasının beklendiği aktarıldı.
TOGG'UN SATIŞLARI ARTTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tamamen yerli sermayeyle binek otomobil üretimi çağrısının ardından mevcut ortaklar tarafından yaklaşık sekiz yıl önce kurulan TOGG, halka açık bir şirket değil.
Şirketin finansal tablolarına göre geçen yıl birkaç milyar lirayı bulan zarar, 2026'nın ilk altı ayında önemli ölçüde azaldı.
TOGG, 2025 yılında Türkiye'de 39 bin 20 araç satarken, 2026'nın ilk yedi ayında satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırarak 25 bin 848 adede çıkardı.
Sektör kaynakları ise vergi avantajları ve teşviklere rağmen otomotiv şirketlerinin üretim hacmi yıllık 100 binli adetlerin üzerine çıkmadan kârlılığa ulaşmasının zor olduğunu belirtiyor.