BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.412,44
HABER /  GÜNCEL

Tayland'da gergin seçim

Tayland'da muhalefetin boykot ettiği genel seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Haftalardır protesto gösterileri yapan hükümet karşıtlarının eylemleri nedeniyle 333 bölgeden 42'sinde seçim iptal edildi.

Abone ol

Tayland'da muhalefetin boykot ettiği genel seçimlerde oy verme işlemi sona erdi.

Haftalardır protesto gösterileri yapan hükümet karşıtlarının eylemleri nedeniyle 333 bölgeden 42'sinde seçim iptal edildi.

Birçok noktada seçmenlerin oy kullanmasını engelleyen protestocular, Başbakan Yinglak Şinavat istifa edinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylüyor.

Protestocular, Cumartesi günü güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girdi. Çatışma yarım saat sürdü.

Son seçimleri Kasım 2011'de kazanan Yinglak, kitlesel protestoları durdurmak için erken seçim kararı almıştı.

Protestolar, Yinglak'ın sürgündeki ağabeyi, eski Başbakan Taksin Şinavat'ın ülkeye dönmesini sağlayacak bir af yasası çıkarma girişimi üzerine başlamıştı.

Yolsuzlukla suçlanan Taksin, Eylül 2006'da askeri darbeyle devrilmişti.

Taksin 2 yıl sonra davası sürerken ülke dışına kaçtı. Birçok ülke değiştiren Taksin'in daha sonra Karadağ vatandaşlığı aldığı açıklandı.

Muhalefet, ülkeyi perde gerisinden yine Taksin'in idare ettiğini öne sürüyor.

Seçimler nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Ülkenin büyük bir bölümünde olağanüstü hal uygulanıyor.

Katılım oranı henüz belli olmayan seçimleri Yinglak'ın partisinin kazanması bekleniyor. Ancak oylamayla ilgili davalar ve iktidar partisinin yeterli milletvekili sayısına ulaşamamasının siyasi krizi daha da derinleştirebileceği belirtiliyor.