BIST 10.044
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.400,24

Tarihteki en ünlü casuslar

Tarihteki en ünlü casuslar

Tarihte bir çok casus bağlı oldukları taraflara ölümü göze olarak yardım etmiştir.

Tarihteki en ünlü casuslar

Yüzyıllarca birçok kadın ve erkek bağlı oldukları taraflara canlarını hiçe sayarak her zaman cesurca yardım etmişlerdir. İşte tarihin en ünlü casusları... Thomas Edward Lawrence (1888-1935)/ Britanyalı arkeolog, askeri stratejist, casus ve yazar. Profesyonel olarak T.E. Lawrence veya T.E. Shaw isimlerini kullandı. 1916-1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Arap Ayaklanmasında, Birleşik Krallık irtibat subayı olarak aldığı görev nedeniyle Arabistanlı Lawrence olarak tanınmıştır.

Tarihteki en ünlü casuslar

Arapların birçoğu, Osmanlı ve Avrupalı devletlerin hakimiyetine karşı verdikleri özgürlük mücadelesine önderlik etmesinden dolayı onu, Arap ulusal uyanışının öncüsü ve halk kahramanı olarak kabul ederler. Kendisine hayran bazı Bedeviler tarafından Lawrence'a Dinamit Emir (İng: Amir Dynamite) lakabı verilmiştir. Britanyalılar da onu en büyük savaş kahramanlarından biri olarak kabul ederler.

Tarihteki en ünlü casuslar

Mekke Şerifi Hüseyin bin Ali'nin oğlu Emir Faysal komutasındaki düzensiz birliklerle birlikte Osmanlı ordusuna karşı gerilla mücadelesi verdi. Arapları, Medine'deki Osmanlı muhafız birliklerini şehirden çıkarmamaları konusunda ikna etti. Böylece Araplar, şehre malzeme getiren Hicaz demiryoluna yaptıkları saldırılara ağırlık verebildiler. Şehri savunmakla meşgul olan Osmanlı askerlerini diğer yandan da demiryolunu tamir etmek zorunda bırakmak suretiyle oyaladılar. Lawrence, Akabe ve Şam'ın işgalinde de önemli rol aldı.

Tarihteki en ünlü casuslar

İngiliz Kemal (1892-1966)/ Asıl adı Ahmet Esat Tomruk olan ünlü Türk casusu İstanbul'da doğdu. Babası öldüğünde beş yaşındaydı. O ve annesi dayısı Sezai Bey'in himayesine girdiler. Ahmet Esat 1908'de 16 yaşında iken İngiltere'ye gitti.