BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Taner Yıldız'dan IŞİD açıklaması

Enerji ve Tabi Kaynakklar Bakanı Taner Yıldız,Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere petrol sevkiyatında şu ana kadar 6.5 milyon varillik miktara ulaşıldığını ve yedinci tankerin de Türkiye'den ayrıldığını belirtti.

Abone ol

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,IŞİD'in,Irak'ta yedi petrol sahasının kontrolünü ele geçirdiğinin hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi:''IŞİD hangi vesile ile olursa olsun bizim muhatabımız değildir.Bazı blokların el değiştirmesi söz konusu,çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var;ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor.''diye konuştu.

Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği'ni kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, "Yedinci tanker de yüklendi ve o sevkiyat da yapıldı... Şu ana kadar 6.5 milyon varillik sevkiyat yapıldı. Borulamayla alakalı bazı çalışmalar yapıldığı için; şu anda, bugün itibariyle (Kuzey Irak'tan) bir sevkiyat söz konusu değil" dedi.

Yıldız, bugüne kadar Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen toplam petrol miktarının ise 7.8 milyon varil olduğunu bildirdi.

"IŞİD MUHATTABAMIZ DEĞİL"

Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) örgütünün Haziran ayının ortasından itibaren Suriye'nin yanı sıra Irak'ta etkinliğini artırması ve Musul'ü ele geçirmesi ülkedeki istikrarsızlığı artırdı. IŞİD'in, Irak'ta yedi petrol sahasının kontrolünü ele geçirmiş olmasının, Irak petrol kaynaklarının yönetimine etkisi de sorulan Yıldız, "IŞİD, şu anda hangi vesile ile olursa olsun, bizim muhatabımız değildir. Bazı blokların el değiştirmesi söz konusu, çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var; ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor" diye konuştu. Yıldız ayrıca, ham petrol fiyatlarında düşüş olmasına rağmen döviz fiyatlarındaki yükselişlerin Türkiye enerji maliyetlerinin istenilen oranda gerilemesine yetmediğini belirterek, "Bazı kalemlerde aldığımız fiyatın altında sattığımız mallar var. Sektör olarak beklentimiz; hem ham petrol fiyatlarının hem dövizin düşmesi" dedi.

İRAN GAZI

İran ile Türkiye arasında devam eden doğalgaz fiyatları ile ilgili uluslararası tahkim davası hakkında da bilgi veren Yıldız, Nisan ve Temmuz aylarında iki duruşma yapıldığını hatırlatarak, "Eylül'de bir duruşma daha yapılacak. Kararın sonuna doğru gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Gaz akışında basıncın artırılması gibi bazı teknik hazırlıkların yapılıyor olmasının, dava konusu olan geriye dönük eksik teslimatla ilgili konuyu değiştirmeyeceğini söyleyen Yıldız, "Tahkim geçmişle alakalı, miktar ileriye dönük bir konu" dedi ve şöyle konuştu: "Bize şu ana kadar fiyat indirimi ile alakalı somut elimize gelen bir teklif bulunmuyor ve tahkim süreci de devam ediyor. Zannediyoruz yıl sonuna doğru netleşir. Bugün itibariyle İran gazında artan çok önemli bir miktar yok. Biz bu miktarın Kasım ayından başlayan kış aylarında çok daha fazla olmasını istiyoruz."

Türkiye, ikinci en büyük tedarikçisi olan İran'a karşı doğalgazda eksik teslimat yapıldığı gerekçesiyle tahkim davası açmıştı. Yıldız, fiyatın uygun olması halinde İran doğalgazı için talepleri olduğunu yineleyerek, miktar artırımı için yapılması gerekenlerin zaman alan çalışmalar olduğunu belirtti.