BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.396,86
HABER /  GÜNCEL

SPK'dan Türk şirketleri için dev karar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceki gün gece yarısı yayınlanan tebliğ ile Türk ekonomisi ve Türk şirketleri için devrim gibi bir kararı yürürlüğe koydu.

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceki gün gece yarısı yayınlanan tebliğ ile Türk ekonomisi ve Türk şirketleri için devrim gibi bir kararı yürürlüğe koydu. Artık Türk şirketlerinin de tıpkı dünyada örneği çok olduğu gibi bağımsız üyeleri olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan halka açık anonim ortakların esas alacakları Kurumsal Yönetim İlkeleri tebliğinde "Payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan İMKB-30 Endeksine dahil olan bankalar haricindeki halka açık anonim ortaklıklar için, Yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşur. Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınır" denildi.

Bir çok İMKB şirketinde bağımsız üye sayısı bu karara uygun bulunmuyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Yönetim Kurullarında bağımsız üye sayılarında artış olacak. Yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin ücretlendirilme esasları da yazılı hale gelecek.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

SPK tebliğ sonrası yaptığı açıklamada, son 10 yılda ulusal ve uluslararası pyanda şirketler için iyi bir kurumsal yönetim uygulamasının ön plana çıktığına dikkat çekti. Kurumsal yönetim ilkelerini dikkate alan kendini buna göre yapılandıran şirketlerin uluslararası rekabette daha güçlü konumda olduğu vurgulanan açıklamada tebliğ ile neyin amaçlandığı şöyle özetlendi:

"Kurumsal yönetim ilkelerini uygulayan şirketlerin daha düşük sermaye maliyetiyle performanslarının arttığı, krizlere daha hızlı cevap verebildikleri, kaynaklarını daha etkin kullandıkları gözlemlenmektedir.

Bu gerek politika belirleyiciler gerek bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir. Kurumsal yönetim ilkelerine uyum sağlayan şirketlerimizin uluslararası piyasalardan yabancı sermaye temininde daha geniş imkanlara sahip olacağı, Türk sermaye piyasasının rekabet gücünü ve yabancı yatırımcıların piyasalarımıza olan güvenini pekiştireceği diğer yandan kaynakların etkin kullanımı ile ülke refahının artmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir."

TEBLİĞİN KAPSADIĞI ŞİRKETLER

Ak Enerji, Aksa Akrilik, Arçelik, BİM, Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Emlak GYO, Erdemir, İhlas Holding, Koç Holding, Koza Madencilik, Koza Altın, Kardemir, Petkim, Sabancı Holding, Şişecam, Sinpaş GYO, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Türk Telekom, Tüpraş.