BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.446,09

Savarona'nın seyir defteri

Savarona'nın seyir defteri

Atatürk’ün yatı savarona, neredeyse cumhuriyet’le yaşıt. almanya’da, osmanlı’yı birinci dünya savaşı’na sokan yavuz zırhlısı ile aynı tersanede üretilmiş. yavuz jilet oldu, fuhuşla kirlenen savarona’nın ise geç de olsa müze yapılması gündemde...

Savarona'nın seyir defteri

Atatürk’ün yatı Savarona, neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt. Almanya’da, Osmanlı’yı Birinci Dünya Savaşı’na sokan Yavuz zırhlısı ile aynı tersanede üretilmiş. Yavuz jilet oldu, fuhuşla kirlenen Savarona’nın ise geç de olsa müze yapılması gündemde...

Savarona'nın seyir defteri

Geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısında Almanya'nın Hamburg kentinde mühendislik harikası iki haşmetli gemi 20 yıl arayla suya indirildi. Aynı tersanede üretilmiş, muhtemelen aynı tezgâhlarda yontulmuşlardı.

Savarona'nın seyir defteri

Yaratılış amaçları birbirlerinden çok farklıydı ama gene de kader onların hikâyesini neredeyse akıl almaz tesadüflerle birleştirdi. Her ikisi de aynı ülkenin, Türkiye'nin malı oldu. Gemilerden yaşlı olanı, 1911 doğumlu Goeben, bundan yaklaşık 40 yıl önce Türkiye'de parçalandı.

Savarona'nın seyir defteri

Parçaları, şimdi muhtemelen sinekkaydı tıraş yapan erkekler ve hatta belki de kendilerini jiletleyen arabeskçiler tarafından kullanılıyor. Bir lüks yat olan ikinci gemi -Savarona- ise 79. yaşını doldurduğu 2010 yılında Türkiye karasuları içinde 'yüzer umumhane' olarak kullanıldığı için jandarma tarafından basıldı.