BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

Bahar mevsimiyle birlikte saman nezlesi olan milyonlarca insan için de zor bir süreç başladı. Polenler çeşitli sağlık sorunları yaşayan birçok kişi, bu sıkıntılardan kurtulmak için birçok tedavi yöntemine başvuruyor. Hollandalıların ise, son 7 yıldır en fazla başvurduğu çare, çiğ çiğ tespih böceği yemek. Ancak, uzmanlara göre bu, 'saçma' bir inanış...

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

Alerjik rahatsızlıkların artmaya başlaması ile birlikte, sosyal medyada 'her gün bir tane tespih böceği yemenin, saman nezlesine karşı en iyi tedavi yöntemi' olduğuna ilişkin paylaşımlarda da ciddi bir artış yaşanıyor.

Tespih böceğinin, saman nezlesine karşı iyi geldiği iddiası ilk kez 2012 yılında tartışılmaya başlandı.

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

Kadın dergisi Linda'nın internet sayfasında 2015 yılında yayınlanan bir okuyucu mektubunda, bu iddia güçlü bir şekilde savunuldu.

Daha sonra derginin yayın yönetmeni Jossine Moderman, çiğ böcek çiğnerken çekilen bir videoyu okurlarla paylaştı. Saman nezlesi sorunu yalayan Hollandalı gazeteci, tespih böceği yedikten sonra kendisin daha iyi hissettiğini söyledi.

Bunun üzerine, birçok medya organında, tespih böceği ile ilgili çok sayıda haber yer aldı. Kulak, burun, boğaz hasalıkları (KBB) uzmanı Rany van Wiessenbruch, Drenthe Televizyonu'nda yaptığı açıklamad, polenlerde bulunan alerjik proteinlere tespih böceğinin de sahip olduğunu söyledi.

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

"Uzun süre tespih böceği çiğnerseniz..."

Van Wissenbruch, "Uzun süre tespih böceği çiğnerseniz ve tadını alırsanız, immünoterapi ile aynı etkiye sahip olabilir" görüşünü dile getirdi.

Ancak Volkskrant gazetesi, KBB uzmanı van Wissenbruch'un açıklaması üzerine bir araştırma yaptı. Bilim insanları, bu ifadeyi kanıtlayacak bilimsel veriler olmadığını vurguladı.

Saman nezlesi için böcek yiyorlar!

Tespih böceği yemenin, saman nezlesine karşı bağışıklık sistemini güçlendireceği iddiasını, 'saçma' olarak değerlendirdiler.

Ancak, bahar mevsimi ile birlikte, sosyal medyada, saman nezlesine karşı tespih böceği çiğnenmesi önerileri yeniden patlama gösteriyor.