BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

Sosyal medya, günümüzde sağlığı birçok farklı yönden tehdit eden önemli bir konu haline gelmeye başladı. Sebep olduğu sağlık tehditleri de oldukça ciddi. Bu tehditler hem fizyolojik hem de psikolojik...

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

Çağımızın en popüler kavramlarındn biri olan sosyal medya, insan sağlığı için adeta bir sabotajcı. Sadece aktif Facebook kullanıcılarının sayısı 250 milyon sınırını zorluyor. Listeye Instagram’ı, Pinterest’i, Google ve Yahoo’yu da ekler, üstüne bir de Twitter'ı eklerseniz rakam 1 milyarı zorluyor. Sadece bedensel ve ruhsal sağlığımız için değil, sosyal sağlık ve moral sağlığı için de mühim bir problem. İşte sosyal medyanın sağlığa verebileceği zararlar:

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

UYKUYU BOZUYOR: Mobil telefon veya bilgisayar ekranlarının, beynimize yolladığı mavi ışık uyarıları var. Bu ışık, gözbağımızın arkasındaki özel hücreler tarafından toplanır ve beyne iletilen uyku sinyallerini bozar. Bu nedenle uykumuzun canına okur. Uykuya dalmamız gecikir, derin uyku fazlarımız sabote olur. Ayrıca mavi ışığın tümü melatonin yani uyku zamanlamasına ve sirkadiyen ritimlere yardımcı olan hormona baskı yapar.

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

AŞIRI KARBONHİDRAT TÜKETİMİNE NEDEN OLUR: Beyin kimyasında yaptığı değişikliklerle karbonhidrat tüketimini, özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerin kullanımını özendiriyor, kilo kontrolünü bozabiliyor.

Sağlık sabotajcısı: Sosyal medya!

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE KONSANTRASYON PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR: Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon zorlanmalarının en önemli nedenlerinden biri yine bu sosyal medya. Herkes her şeyden haberdar olmak, her konuda fikir üretip ve bunları ifade etmek; sevgisini, öfkesini, kızgınlığını, hayallerini sosyal medya ile anlatmak derdinde. Neticede beynin “art yükü” artıyor. Bu da odaklanmayı, hatta hatırlamayı zorlaştırabiliyor.