BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

Rusya, muhalefetin "ölüm ortalamasının" en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

7 Ekim 2006: Putin'in 54. yaş günü. Rus gazeteci Anna Politkovskaya Moskova’daki Ramstor alışveriş merkezinden ilk çocuğuna hamile olan kızı Vera için yiyecek bir şeyler almıştı. Torununun doğumunu dört gözle bekleyen Anna, torununu hiç göremeyeceğinden ve ölümünden sonra ona Anna isminin verileceğinden habersiz bir şekilde alışveriş merkezinden ayrılarak evine doğru yola çıktı.

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

En son 15.30 civarı oğlunu arayarak eve gelmek üzere olduğunu söylemişti. Eve doğru giden yolda yalnız değildi. Alışveriş merkezindeki ve yoldaki güvenlik kameraları incelendiğinde kendisini takip eden iki kişinin olduğu ortaya çıkmıştı. Oturduğu apartmana geldi, anahtarlarıyla dış kapıyı açtı, apartman boşluğuna girdiği anda Rusya’da muhalif olmayı göze alan çoğu kişinin başına gelen o malum son O’nun da kaderinin bir parçası oldu, vahşice öldürüldü. Katili silahı ve susturucuyu olay yerinden bırakıp oradan hızla uzaklaştı. Birileri Kremlin için bir doğum günü hediyesini hazırlamış olmalıydı.

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

Kremlin’in Çeçenistan’da yürüttüğü savaş politikasının etkin bir muhalifi olarak bilinen gazeteci yazar Anna Polikovskaya, hayatının tehlikede olduğunu biliyordu. Rusya’nın az sayıda bağımsız gazetelerinden biri olan Novaya Gazeta’da çalışan Politkovskaya, Çeçenistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini konu eden bir belgeselde “Niçin hala hayattayım? Ciddi konuşmak gerekirse bunun bir mucize olduğunu düşünüyorum. Gerçekten bir mucize” diyordu.

Rusya'da Putin'i eleştirdiler tek tek öldürüldüler

Anna Politkovskaya, Kremlin’in ve Kadirov’un yaptığı insan hakları ihlallerini bir gazeteci olarak açığa çıkarıyor, Rusya ve Çeçenistan’da gerçekleşen yolsuzlukları araştırıyordu. Putin rejiminin Çeçenistan’da yürüttüğü kirli savaşı tüm dünyaya duyurmanın insani bir görev olduğuna inanıyor, savaş nedeniyle hayatları mahvolan masum kurbanlar hakkında yazılar kaleme alıyordu. Bir Rus birliğinin Çeçenistan’da yaptığı tecavüz ve toplu katliamları belgelemişti. Yine Rus birliklerinin masum halkın yaşadığı köyleri basarak tüm erkekleri köylerden çıkardığını ve bu insanlardan bir daha haber alınamadığını yazıyor, bu korkunç trajedileri tüm dünyaya duyurmaya çalışıyordu.