BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.463,20
HABER /  DÜNYA

Rumlara çöpe atılma tehdidi!

Fitch, Güney Kıbrıs'ın kredi notunu 1 veya 2 puan daha düşürebileceği açıklaması, Rum tarafında 'ekonomiye yeni darbe' olarak nitelendi.

Abone ol

Fitch Ratings'in, dün akşam yaptığı, Güney Kıbrıs'ın kredi notunu 1 veya 2 puan daha düşürebileceği açıklaması, Rum tarafında 'ekonomiye yeni darbe' olarak nitelendi.

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings'in, dün akşam yaptığı, Güney Kıbrıs'ı menfi izlemeye aldığı ve kredi notunu 1 veya 2 puan daha düşürebileceği açıklaması, Rum tarafında "ekonomiye yeni darbe" olarak nitelendi.

Rum gazeteleri, Güney Kıbrıs'ı ve 5 ülkeyi daha, kredi notu düşme yörüngesindekiler kefesine koyan Fitch'in Rum ekonomisini "çöpe atılacaklar kategorisine koymakla tehdit ettiği" yorumunu yaptı.

Şu anda Rum ekonomisinin notunun BBB kategorisinde, yani "çöpe atılma" noktasının iki puan üzerinde bulunduğuna iaşret edilen Rum basın haberlerinde,, kredi notunun 2 puan daha kırılması halinde de Rum ekonomisinin; AB destek mekanizmasına başvurmazsa kredi için uluslararası piyasaya hiçbir erişim olanağı bulunmayan ülkeler kategorisine gireceği belirtildi.

Rum Maliye Bakanlığı, dün gece geç saatlerde yazılı açıklama yaparak, Rum meclisinin 14 Aralık'ta Dimitris Hristofyas hükümetinin mali iyileştirme tedbirlerinin tamamını kabul ettiğini, bu tedbirlerle kamu borcunun GSMH;ye oranının daha önce hesaplanandan çok daha fazla azalacağı görüşünü ortaya koydu.

Bakanlık açıklamasında, 2012 bütçesinin son 35 yılın en dar bütçesi olduğuna, harcamaların azaltılması dolayısıyla 2012;de kredi ihtiyacının daha da düşeceğine işaret edildi.