BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ramazan’da ’Biyodizelli’ tatlılara dikkat

Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, tatlı yapımında kullanılan yağların en fazla 3-4 kere kullanılması gerektiğini belirterek, "Defal...

Abone ol

Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, tatlı yapımında kullanılan yağların en fazla 3-4 kere kullanılması gerektiğini belirterek, "Defalarca kullanılan yağlar motor yağı kıvamına geliyor. Kamyoncuların araçlarında yakıt olarak kullandıkları bu yağlarla tatlı yapanlar var. Bunlara dikkat edelim" dedi.
Bursa’da sayıları 200’leri aşan merdivenaltı işletmeler sektörü mağdur ediyor. Yapay malzemeler kullanılarak yapılan tatlıları kilosunu 7 ile 10 TL’ye kadar vatandaşlara satan merdivenaltı işletmeciler sebebiyle şikayetler duyduklarını dile getiren Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, ucuz tatlıların sağlıklı ortamlarda üretilmediğini söyledi. Yağların kullanımının tatlının lezzetini belirlediğini ifade eden Daş, ucuz tatlılara ise defalarca kullanılan yağların katıldığını belirtti. Gıdanın kalitesi ve tadının önemli olduğunu ifade eden Daş, "Gıdada hijyene önem verelim. Esnaf, belirli bir süreçten geçiyor. Ruhsatını büyük çabalarla alıyor. Ama bunun dışında bu kayıt dışı çalışanlar, kayıtlı esnafı zarar ettiriyor. Onların ne personel derdi var ne başka bir derdi var. Kazandığını kendi yiyor. Devlete millete faydası yok. Kira derdi yok. Bunlar olmayınca bu insanlarla rekabet etme şansın yok" dedi.

"KAMYONCULAR İSTEDİĞİ YAĞLARI TATLILARDA KULLANANLAR VAR"
Defalarca kullanıldığı için motor yağı konumuna gelen yağlardan üretilen ucuz tatlılar konusunda vatandaşları uyaran Daş, şöyle devam etti:
"Yeni döktüğün bir yağdan en fazla 3-4 defa tatlılarda kullanabilirsin. Daha sonra bu yağ motor yağı konumuna geliyor. O yağ, zaten insan sağlığına zararlı bir kere. O yağları biz belediyenin anlaşmış olduğu geri dönüşümcülere veriyoruz. Bazı kamyoncular geliyor o yağı araçlarında araç yakıtı olarak kullanıyor. Düşünün yani. Ama kimileri o yağdan tatlı yapmaya çalışıyor. Kaldı ki, bu bir teneke yağ 70-80 lira. Bu parayı vereceksin. 3-4 kere kızarttıktan sonra atacaksın. O yüzden bu merdiven altının önüne geçmek mümkün değil" dedi.
Bursa’da 200’ün üzerinde ruhsatlı ve odaya kayıtlı sektör temsilcisi olduğunu ifade eden Daş, ruhsatlı işletme kadar merdiven altı çalışanların da olduğunu sözlerine ekledi.
(İHA)