BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.397,27
HABER /  GÜNCEL

Putin'i protesto eylemlerine destek azalıyor

Moskova'da seçimlerin meşru olmadığını savunan muhalif grupların çağrısıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Aralık'taki protesto eylemlerine çok daha büyük bir kalabalık katılmıştı.

Abone ol

Rusya'da başkent Moskova ve bazı kentlerde geçen hafta yeniden cumhurbaşkanlığına seçilen Vladimir Putin'in istifası talebiyle gösteriler düzenlendi.


Moskova'da seçimlerin meşru olmadığını savunan muhalif grupların çağrısıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Bu sayı muhalefetin arzuladığı katılımı sağlayamadığını işaret ediyor. Aralık'taki genel seçimlerden sonra düzenlenen eylemler daha büyük kalabalık toplamıştı.

Genel genel seçimlere hile karıştırıldığı iddia edilmişti. Başkanlık seçimlerinde de benzer iddialar ortaya atıldı.

Diğer ülkeler, Putin'in üçüncü dönem başkanlığını kabul ederken, gözlemciler bu seçimin anayasanın izin vermemesi nedeniyle iki dönem başkanlıktan sonra başbakan olan Rus lideri yeniden Kremlin'e çıkarmak için tasarlandığını söylüyor.

BBC Moskova muhabiri Richard Galphin, bir ölçüde Putin'in yeniden başkan olmasını engelleyemedikleri için bazı muhalefet liderlerinin gösterilere çok büyük katılım olacağı beklentisi yaratmamaya özen gösterdiklerini vurguluyor.

Moskova'daki gösteri 1960'larda inşa edilen gökdelenlerin çevrelediği Novi Arbat meydanında yapıldı. Belediye yetkilileri gösteri için 50 bin kişiye kadar izin vermişti.

Güvenlik önlemleri

Soğuk ama güneşli bir havada pankartlar taşıyan ve muhalif hareketi simgeleyen beyaz kurdeleler takan göstericiler siyasi reform çağrısında bulundu.

Muhalif lider Vladimir Rizkov kalabalığa hitaben "Bu yetkililer gayrimeşru. Seçme hakkımızı, ifade ve siyasi rekabet özgürlüğünü elimizden alan aynı insanlar yine iktidarda. Köklü siyasi reformlar ve yeni seçim istiyoruz" dedi.

Gösteri nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Meydana çıkan sokaklarda çok sayıda askeri araç konuşlandırıldı.

Eylemin örgütleyicilerinden Sergey Udaltsov, eylemden önce "Protestoların büyümesini sağlayabilirsek, bu eyleme 100 bin kişi gelirse hızlı bir şekilde sonuç alabiliriz. Ama bu rakama ulaşamazsak daha fazla çalışmamız gerekecek" demişti.

Seçimden bir gün sonra Moskova 250, St. Petersburg'da da 300 gösterici gözaltına alınmıştı.

2000-2008 yılları arasında iki dönem Rusya Federasyonu başkanlığı yapan Putin, altı yıllığına yeniden seçilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Cuma günü başkanlık uçağı Air Force One'dan aradığı Putin'i kutlamıştı.