BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Yüzyıllarca hükümdarlık yapmış olan Osmanoğulları, ilginç evlilik hikayeleri ve haremin yönetimini eşlerine vermeleriyle de tanınıyor. İşte Osmanlı padişahlarının eşleri...

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Yüzyıllarca hükümdarlık yapmış olan Osmanoğulları, ilginç evlilik hikayeleri ve haremin yönetimini eşlerine vermeleriyle de tanınıyor. İşte Osmanlı padişahlarının eşleri:

Osmanlı Devleti'nin ilk padişahı olan Osman Gazi'nin iki eşi vardı. Osman Gazi'den sonra tahta geçen Orhan Gazi'nin annesi olan Malhun Hâtûn, Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızıydı. Osman Gazi'nin ikinci eşi olan Râbi’a Bala Hâtûn ise, Osman Bey'in akıl hocası Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in annesiydi.

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Padişah 1. Murad'ın annesi olan Nilüfer Hâtûn, Orhan Gazi'nin ilk eşiydi. Yarhisar Tekfuru Aydos'un kızı ve Şehzade Kasım’ın annesiydi. Eski adı Holofiro'yken, Osmanlı Padişahı'yla evlendirilince Nilüfer adını aldı. Orhan Gazi'nin diğer üç eşinden ikisi de diğer büyük devletlerle diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için evlendiği imparator kızlarıydı. Asporça Hâtûn, dönemin Bizans İmparatoru’nun kızı ve Şehzade İbrahim’in Fatma Hâtûn’un annesi, Theodora Hâtûn, Şehzade Hâlil’in annesi ve imparator kızı, Eftandise Hâtûn ise Mahmud Âlp’in kızıydı.

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Murad Hüdavendigar'ın ilk eşi, Gülçiçek Hâtûn, Sultan Yıldırım Bayezid’in ve Yahşi Bey’in annesiydi. 1. Murad da diplomatik ilişkileri güçlendirmek için evlilik yapma yoluna gitti. Marya Thamara Hâtûn, Bulgar Kralı’nın kızı, Paşa Melek Hâtûn Kızıl Murad Bey’in kızı, Fûl-Dâne Hâtûn Candaroğulları'ndan bir beyin kızı, Fûl-Dâne Hâtûn ise Bulgar Beyi'nin kızıydı.

Padişahların kaç eşi vardı? İşte ilginç hikayeleri...

Yıldırım Bayezid'in, birer şehzade annesi olan ilk işi eşinin adları bilinmezken, Kanuni Sultan Süleyman'a kadar son nikah kıyan padişah olduğu biliniyor. Bunun sebebi ise, 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nı kaybetmesi ve eşinin düşmanlar tarafından kaçırılması. Bayezid'in eşlerinden Angelina Hâtûn, Şehzâde Musa’nın annesiydi. Angelina, aynı zamanda, ikinci kocası Fernán González de Contreras ile María García de Segovia’nın oğlu Diego González de Contreras olan Bizans Prensesi'ydi.

Toprak almak karşılığında evlendiği Devlet Şah Hâtûn ise, Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızı; Mustafa Çelebi'nin de annesiydi. Bayezid'in beşinci eşi Devlet Hâtûn, Mevlânâ Celâleddin-î Rûm-î’in oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hâtûn'un soyundan gelen Germiyanoğlu II. Yakup Bey’in kızı; bir sonraki padişah Çelebi Mehmedin de annesiydi.

Diğer dört eşi de beyliklerin ve diğer devletlerin önde gelen ailelerinin kızlarıydı. Hafsa Hâtûn, Aydınoğulları Beyliği’nden İsa Bey’in kızı; Sultan Hâtûn, Dulkadiroğulları Beyliği’nin altıncı hükümdarı olan Süleyman Bey’in kızı; Mileva (Olivera Lazarević Despina) Hâtûn, Sırbistan Kralı Lazar Hrebelyanoviç’ın kızı; Maria Hâtûn ise İkinci kocası Payo Gómez de Sotomayor olan Macar Kontu János’un kızıydı.