BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Osmanlı haremi’nin arkasındaki sır perdesi açılıyor. valide sultanlar, ikballer, kızlar ağası, kalfalar, cariyeler ve diğerleri... padişahın özel alanı olarak kabul edilen harem bir okul muydu yoksa bir bakireler evi mi? harem’e kimler girip çıkabilirdi? cariyeler nasıl seçilirdi? padişaha ihanet...

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Osmanlı Haremi’nin arkasındaki sır perdesi açılıyor.

Valide Sultanlar, İkballer, Kızlar Ağası, Kalfalar, Cariyeler ve diğerleri...

Padişahın özel alanı olarak kabul edilen Harem bir okul muydu yoksa bir bakireler evi mi?

Harem’e kimler girip çıkabilirdi? Cariyeler nasıl seçilirdi? Padişaha ihanet eden cariyeler kimlerdi? Padişahların cariyelere aşk mektupları yazdığı doğru mu?

Cariyeler Padişahların karşısına çıplak olarak mı çıkardı? Batılı yazarların Harem’le ilgili erotik tasvirleri gerçek mi? Harem’le ilgili herşey...

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

II. Murat’a kadar Osmanlı padişahları ya kendi çevrelerindeki kızlarla ya da savaştıkları kralların kızlarıyla evlendiler. Bu yüzden Osmanlı’da bir harem teşkilatı yoktu.

Harem ve Enderun Mektebi İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından kuruldu.

Böylece erkekler Enderun’da kızlarsa Harem’de eğitilmeye başlandı.

Harem bir “kısrak yuvası değil” tıpkı Enderun gibi bir eğitim kurumuydu.

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Fatih Haremi niçin kurdu?

Harem’in Türk geleneklerinde yer almamasına rağmen Fatih tarafından kurulmasının başlıca nedeni güvenlik ve devlet sırlarının açığa çıkmasını engellemekti.

Fatih’e kadar Osmanlı padişahları ya kendi çevrelerindeki kızlar, ya beylerin kızları ya da savaştıkları kralların kızlarıyla evlenirlerdi.

Özellikle yabancı kralların kızları her ne kadar Müslüman olup Osmanlı kültürünü benimseseler de kendi soylarını unutamayanlar da çıkıyordu.

Bu nedenle de kendi ülkelerine çoğu zaman açık ve gizli mektuplar gönderiyor, devlet güvenliğini tehlikeye düşürüyorlardı.

Saray dışından evlenmek ise reyayadan veya tebadan bir aileyi saraya katmak anlamına geliyordu. Osmanlı padişahları bunun da devlet güvenliği açısından sakıncalı olduğunu düşündüler.

Bu nedenle de Harem kuruldu ve burada yetiştirilen kızlardan en zeki ve güzel olanı daha sonra Padişahın karısı olmaya hak kazanırdı.

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Haremin başında kim vardı?

Osmanlı’da herşeyin başı Padişahtı. Harem de padişahın sorumluluğundaydı.

Ancak padişahın haremle ilgili haklarını “Kızlar Ağası”, ya da “Harem Ağası” denilen iğdiş edilmiş bir erkek kullanırdı. Kızlar Ağası sadece padişahtan ve sadrazamdan emir alırdı.

Kızlar Ağası, genellikle Mısır’da yetiştirilmiş, sonra da iğdiş edilmiş bir Arap olurdu. Harem’in iç bölümlerinden ise “H