BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.392,95
HABER /  GÜNCEL

Nüfusta Rumlar 1 numara çıktı

Bir Ermeni yurttaşın çocuğunu azınlık okuluna yazdırmak için yaptığı başvuru, azınlıkların 'soy koduyla' işaretlendiğini ortaya çıkardı.

Abone ol

Nüfus kaydında Rumlara 1, Ermenilere 2 ve Yahudilere de 3 kodunun verildiği anlaşıldı. Milli Eğitim, bu okullara kayıt için nüfus kâğıdındaki din hanesinin yetmediğini, bunun için ‘anâsır kodu’ altında bir tanımın olduğunu açıkladı.

AGOS gazetesinin dün manşetten duyurduğu haberi bugün manşetine çeken Radikal gazetesi, nüfus idaresi yetkilisiyle görüştü. Buna göre 'soy kodu' uygulamasının Lozan'da azınlık statüsü tanınan Rum, Ermeni ve Yahudiler için söz konusu olduğunu, Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudilere de 3 kodunun verildiği belirtiliyor.

AYIRT ETMEK İÇİN

Yetkili, soy kodunun daha çok, Lozan Antlaşması ile tanınmış haklardan yararlanacak o azınlık grubuna mensup yurttaşları ayırt etmek için kullanıldığını savunuyor. Örneğin, 2 koduyla kaydedilmeyen bir yurttaşın Ermeni okuluna kayıt yaptıramayacağını vurguluyor. Yetkili, bu kodların başka amaçlarla kullanılıp kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmadığını, üç grup dışındaki topluluklara kod verilmediğini söylüyor.

İL MİLLİ EĞİTİM: FİŞLEME DEĞİL

Konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı: “Nüfus kayıt örneğinde sadece ‘dini’ belirtilen, ‘anâsır koduna’ yer verilmeyen vatandaşımızın çocuğunun azınlık okuluna kaydının yapılıp yapılamayacağı veya hangi azınlık okuluna kaydedileceği bilinemeyeceğinden ve mevzuattaki tanım gereği hangi azınlığa mensup olduğu anlaşılamayacağından, sadece dinine bakılarak işlem yapılamamaktadır. Azınlık okullarına öğrenci kayıt işlemleri mevzuata göre yapıldığından fişleme gibi bir durum söz konusu değildir.”