BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Stockholm Karolinska Enstitü Nobel Kurulu Sekreteri Thomas Pertlman,(Sağda 1) 2017 Nobel Tıp Ödülü'nün bu seneki sahipleri, ABD'li bilim insanları Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young olduğunu açıkladı.

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Tıp Ödülü'nün bu yılki sahipleri sahipleri belli oldu. Stockholm Karolinska Enstitü Nobel Kurulu Sekreteri Thomas Pertlman, 2017 Nobel Tıp Ödülü'nün bu seneki sahiplerinin, ABD'li bilim insanları Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young olduğunu açıkladı.

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Pertlman, ödülü kazanan bilim adamlarının çalışmasının "Bitkiler, hayvanlar ve insanların biyolojik ritmlerini, Dünya'daki devrimlere göre nasıl uyarlandığı'nı anlattığını belirtti.

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Açıklamada, "Yeryüzünde hayat, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu ve bu saatin organizmanın günün doğal ritmine uyum sağlamasına yardımcı olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young'ın çalışmaları sayesinde öğrendik. Bu bilim adamlarının çalışmaları, bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini Dünya'nın devinimiyle nasıl uyumlu hale getirdiğini anlamamıza yardımcı oldu" ifadeleri kullanıldı.

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldular. Amerikalı bilim insanları, bu genin gece artan ve gün içinde de azalan bir protein ürettiğini keşfetti. Sirkadiyen ritmini oluşturan diğer protein unsurlarını da bulan bilim insanları, hücre içinde kendi kendine işleyen saatin mekanizmasını gözler önüne serdi.