BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

TÜRKİYE Nevruz bayramı kutlamaları ile şenlendi. 2017 nevruz kutlaması Bursa, Diyarbakır, Edirne, Kayseri, Van, Hakkari başta olmak üzere heryerde yapıldı. Peki nevruzda niye ateşten atlanır?

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

TÜRKİYE'nin dört bir yanında Nevruz kutlamaları var. Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları olaysız bir şekilde devam ederken renkli görüntüler objektiflere yansıdı. Kayseri, İstanbul, Tunceli, Kars, Kırşehir ve Bursa illeri başta olmak üzere bir çok ilde nevruz kutlaması yapılıyor. Nevruzun kutlandığı 21 Mart aynı zamanda gece ile gündüzün eşitlendiği gündür. Baharın habercisi olan Nevruz Türki cumhuriyetlerin de en önemli bayramı. İşte yurttan ve dünyadan nevruz kutlamalarına ilişkin son bilgiler;

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

İstanbul Nevruz kutlamaları : İstanbul'da Nevruz Bayramı, Vali Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ateş yakılıp demir dövülerek kutlandı. Topkapı Kültür Parkı'ndaki program öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı kahramanlık marşları seslendirdi. Şahin ve Topbaş'ın nevruz ateşi başında objektiflerin karşısına geçtiği etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vali Şahin, baharın başlangıcı olan nevruzun tüm dünyada barışa, huzuru ve kurtuluşa vesile olmasını diledi.

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

İstanbul Nevruz kutlamalarında Türkmenistan Kuş Tepti dansı ile Troyka Kafkas halk danslarının da sergilendiği etkinlikte, sanatçılar Sabriye Sayın ve Bünyamin Aksungur türküler seslendirdi. Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin çadır ve stantlarında pilav ve ayran ikram edilen etkinlikte, demir dövülüp yumurtalar tokuşturuldu. Programa, Vasip Şahin ve Kadir Topbaş'ın yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, 52. Zırhlı Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Kazım Dalkıran, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Türk Cumhuriyetlerin İstanbul başkonsolosları ve davetliler katıldı. Etkinlik, Çolponay Taşieva'nın Kırgız Ağız Kopuz dinletisiyle sona erdi.

Nevruz kutlamaları nerede ne oluyor olay var mı?

Diyarbakır Nevruzu : Diyarbakır Nevruz'u, hem siyasetçilerin hem de sanatçıların geçit törenine sahne oldu. Her yıl görmeye alışkın olduğumuz portreler ise bu sene Diyarbakır'da yok. Selahattin Demirtaş ve belediye başkanı Gultan Kışanak tutuklu oldukları için nevruzda yer almadı. Diyarbakır Nevruz'unda onların yokluğunda Osman Baydemir ile Ahmet Türk boy gösterdi. Ahmet Türk nevruz kutlamasına katılanlara hitap ederek "Eş Genel Başkanlarımız zindanda. Bu zindan siyasetini yürütenlere evet mi diyeceğiz? Belediyelerimiz kayyuma devredildi. Buna evet mi diyeceğiz? Sur Cizre, Nusaybin vahşetine evet mi diyeceğiz?" diyerek kutlamaları referandum propagandasına çevirdi. Ahmet Türk'ün konuşması sürüyor. Osman Baydemir twitter hesabından Diyarbakır Nevruz alanından verdiği bu pozu paylaştı.