BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Netenyahu 'Yeşaya kehanetini göreceğiz' dedi Hakan Bayrakçı'dan dikkat çeken analiz büyük İsrail devleti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'a karşı Yeşaya (Isaiah) kehanetini göreceğiz." açıklamasını yaptı. Peki Netanyahu neden 'Yeşaya' kehanetinden bahsetti? Kehanetle ilgili CNN Türk'te değerlendirmelerde bulunan Hakan Bayrakçı, "Özetle der ki bir büyük İsrail devleti kurulacak, bu büyük devlet kurulmadan İsrail ulusu çileler çekecek. Sonra bu devlet kurulacak ve bütün dünyaya ışık olacak." dedi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Netanyahu, Perşembe akşamı düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik kara harekatı için hazırlandığını ancak operasyonun zamanlaması hakkında ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz baskınının nasıl gerçekleşebildiğine dair ise, "Herkesin cevaplar vermesi gerekecek, benim de. Ama tüm bunlar savaşın ardından olacak" ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun basın toplantısında gözden kaçmayacak bir ayrıntı da vardı. "Hamas'a karşı Yeşaya (Isaiah) kehanetini göreceğiz" diyen Netanyahu, tüm İsraillilerin birlik olmasını isteyip alıntı yaptı:

"Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına övgü adını vereceksin (Yeşaya 60:18)"

CNN TÜRK Tarafsız Bölge’de Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, bu açıklamanın kodlarına ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.

Netanyahu’nun bu açıklamasında bence enteresan bir kurnazlık ve zeka var. Bunu analiz etmek için peygamberler tarihini iyi bilmek gerekir. Neden diyeceksiniz? Yeşaya peygamber, hem Hristiyan camiası hem de Yahudiler için önemlidir. Burada Yahudi halkına verdiği mesaj şu. 70'e yakın bilinen Yahudi peygamber var. İsrail’in ikinci büyük kralı Davut Aleyhisselâm. Üçüncü büyük Kralı Süleyman Aleyhisselâm, onun oğlu. Bizim de peygamber kabul ettiğimiz. Onları söylemiyor. Hiçbirini değil, Yeşaya’yı söylüyor. Neden? Diğerlerinin Hristiyan dünyası için fazla önemi yok. Dini açıdan fazla karşılığı yok. Hristiyan dünyası için Yeşaya çok önemli.

Yahudi dünyası için önemi şu. Çok kehanetleri vardır, Tevrat’ta yer alır. Özetle der ki bir büyük İsrail devleti kurulacak, bu büyük devlet kurulmadan İsrail ulusu çileler çekecek. Sonra bu devlet kurulacak ve bütün dünyaya ışık olacak. Kehanetin Yahudi dünyası için özü bu. Bu İsrail devleti çok güçlü, büyük, ışık saçan bir devlet olacak.

Vaadedilmiş topraklarda Türkiye de var

Hristiyan dünyasına da mesaj veriyor

Neden Yeşaya’yı seçiyor? Bu benim yorumum. Sebebi, Hristiyan dünyasının da dikkatini çekiyor ve sempatisini toplamaya çalışıyor. Hristiyanların 4 İncil’inde de Yeşaya, en az 4-5 kere bahsedilir. Çünkü Yeşaya uzun uzun hem İsrail devleti için kehanette bulunurken, hem de Mesihi tarif etmiş. Demiş ki bir gün Mesih gelecek, şöyle yapacak. Onun tarifindeki Mesih, Yahudileri, Yahudi devletini yüceltecek. Diyor ki sizi yüceltecek olan lideriniz geliyor. Hristiyan dünyasının neden sempatisini çekiyor? İncillerde o kadar bahsedilir ki, der ki, 'Kudüs'e Yeşaya peygamberin dediği gibi mesih merkep sırtında girecek'. Yani Yeşaya, Hristiyan inancında, üç mezhepte de çok makbuldür."