BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.417,87
HABER /  DÜNYA

Mısır'dan şoke eden bir karar daha

Mursi tarafından azledildikten sonra yargı tarafından göreve iade edilen başsavcı kendini azledenler hakkında alacağı kararlarla ilgili sıkıntı duyduğu gerekçesiyle istifa etti.

Abone ol

Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, Yüksek Askeri Konsey'in göreve iadesini onamasının ardından, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) hakkında yurt dışına çıkma yasağı getirdikten sonra görevinden affını istedi.

Mahmud yayınladığı yazılı açıklamada, başsavcı olarak kendini azledenler hakkında alacağı kararlarla ilgili "sıkıntı" duyduğu gerekçesiyle görevine devam edemeyeceğini belirtti.

"Yargının, Mursi'nin kendisini görevden alma kararının geçersizliğine karar vermesiyle Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) bu makam üzerindeki müdahalesinin son bulduğunu" dile getiren Mahmud'un, yeniden yargıçlık makamına dönebilmek için istifasını Yüksek Yargı Konseyi'ne sunacağı ifade edildi.

Mahmud, Yüksek yargı Konseyi tarafından göreve iadesinin onanmasının ardından, ilk iş olarak, "göstericileri öldürme ve şiddete başvurmaya teşvik" gibi suçlardan Mursi ve 35 İhvan lideri hakkında yurtdışına çıkma yasağı getirmişti.

Başsavcılık daha önce aldığı bir kararla, İhvan liderlerinden 20'sini tutuklamış, teşkilat üyelerinden 500 kişi ise arananlar listesine alınmıştı.

İsmailiye Temyiz Mahkemesi geçen hafta, ''Natrun Vadisi Hapishanesi'ndeki İhvan liderlerinin 25 Ocak devrimi sırasında, Hamas hareketi ile uydu üzerinden bağlantı kurularak kaçırılması'' davasını yeniden görülmesi için başsavcılığa sevk etmişti.

Mahmud da Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ''yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme'' suçlamasıyla açılan davanın yeniden görülmesine karar vermişti.