BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır anayasa değişikliğine evet dedi

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden 5 hafta sonra yapılan referandumda, çoğunluk anayasa değişikliği için oy kullandı.

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetiminin son bulmasından beş hafta sonra yapılan referandumda, önerilen anayasa değişiklikleri onaylandı.

Yüzde 77 evet oyu ile kabul edilen anayasa değişiklikleri, parlamento seçimlerinin Eylül ayında yapılmasına olanak tanıyor.

Değişikliklerle cumhurbaşkanının görev süresi 6 yıldan 4 yıla indiriliyor ve iki dönem sınırlaması getiriliyor.

Ayrıca yeni cumhurbaşkanının 30 gün içinde bir yardımcı ataması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı adaylarının 40 yaşını doldurmuş olması ve Mısır vatandaşı olmayan bir kişi ile evli olmaması kuralı da getiriliyor.

Hüsnü Mübarek'in partisi Ulusal Demokrasi Partisi ve ülkedeki tek örgütlü muhalif hareket olan Müslüman Kardeşler değişikliklere destek veriyordu.

Mübarek'i deviren halk hareketinin arkasındaki gruplar ise yepyeni bir anayasa talep ediyor ve kısmi değişikliklere karşı çıkıyordu.

Bu gruplar kısmi anayasa değişikliğinin mevcut siyasi partiler tarafından, bir an önce seçime gitmek için özellikle tercih edildiğini savunuyor.

Söz konusu demokrasi yanlısı gruplar Mübarek'in devrilmesinin ardından partileşme yoluna gitse de çoğu henüz hazırlıklarını tamamlayabilmiş değil.

Bu nedenle kısa vadedeki bir seçimde, desteklerini sandığa yansıtamayacaklarından kaygılılar.

Bununla birlikte Mübarek'in devrilmesi sürecinde öne çıkan başlıca gruplardan Devrim Gençliği, Facebook'ta yayınlanan mesajında halkı sonuçları kabul etmeye çağırdı.

Cumartesi günü düzenlenen referandumda, 45 milyon seçmenin sadece yüzde 41'i oy kullandı.

Bu halkın yarısından çoğunun önergeye kayıtsız kaldığını gösteriyor. Ancak geçmiş seçimlerde katılımın yüzde 20'lerde kaldığı düşünülürse, ulaşılan oran yine de ilerleme olarak yorumlanıyor.

Mübarek'in 25 Ocak'ta görevden ayrılacağını ilan etmesinden bu yana ülkeyi bir askeri konsey yönetiyor.