BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,89
ALTIN 2.473,86

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

1935 yılında sıcak bir yaz günüydü. her şey mimar sinan'ın ölümünden tam 347 yıl sonra 1 ağustos günü oldu. tarihin yetiştirdiği en büyük mimari deha mimar sinan'ın kafatası mezarından çıkarıldı. mimar sinan'ın kafatası mezarından nasıl ve neden çıkarıldı? kim çıkardı? kafatası şimdi nerede? işte...

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

1935 yılında sıcak bir yaz günüydü. Her şey Mimar Sinan'ın ölümünden tam 347 yıl sonra 1 Ağustos günü oldu. Tarihin yetiştirdiği en büyük mimari deha Mimar Sinan'ın kafatası mezarından çıkarıldı. Mimar Sinan'ın kafatası mezarından nasıl ve neden çıkarıldı? Kim çıkardı? Kafatası şimdi nerede? İşte Mimar Sinan'ı kayıp kafatasının sırlarla dolu hikayesi...

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

3 AKADEMİSYEN MEZARI KAZMAYA BAŞLIYOR
"1935'te Ankara'dan İstanbul'daki Süleymaniye Külliyesi'ne 3 kişi geliyor" diyen Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Sinan'ın kafatasının mezarından nasıl çıkarıldığını şöyle anlatıyor:
"Türk Tarihini Araştırma Kurumu üyeleleri Hasan Ferit Çambel, Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu, Süleymaniye külliyesine gelip Sinan'ın mezarını kazmaya başlıyor.

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

KAFATASINI ÖLÇÜYORLAR
Mezarı dikkatle kazıyorlar. 1-2 metre sonra iskelet dağılmış olarak fakat kafatasını sapasağlam buluyorlar. Antropolog Şevket Aziz Kansu derhal fırçasıyla kafatasının tozunu toprağını temizliyor. Pergeli ve ölçüm aletleriyle kafatasını ölçüyor. Kafatasının brakisefal olduğunu anlıyor. Ve arkadaşlar Sinan Türk'tür diyor."

Mimar Sinan'ın kafatası kayıp mı?

KAFATASI NEDEN MEZARDAN ÇIKARILDI?
Mimar Sinan'ın kafatasının neden mezarından çıkarıldığı sorumuzu ise Prof. Dr. Selçuk Mülayim şöyle açıklıyor:
"1930'lu yıllardan itibaren Avrupa'da ırkçılık yükseliyor. 1935--37 yılında başta Almanya olmak üzere ırkçılığın nerelere tırmandığını biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı'nı patlatıncaya kadar yükselen bir gerilim var.