BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

Selçuk üniversitesi (sü) edebiyat fakültesi fransız dili ve edebiyatı bölüm başkanı prof. dr. abdullah öztürk, mezarı vasiyeti üzerine paris'ten konya'ya nakledilen, ''mecalisi sebai'', ''fihi mafih ve mesnevi''yi fransızca'ya çeviren eva de vitray meyerovitct'in, mevlana'nın 13. asırda atom...

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Öztürk, mezarı vasiyeti üzerine Paris'ten Konya'ya nakledilen, ''Mecalisi Sebai'', ''Fihi Mafih ve Mesnevi''yi Fransızca'ya çeviren Eva De Vitray Meyerovitct'in, Mevlana'nın 13. asırda atom bombasının tehlikelerinden haberdar olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

Meyerovitct'in manevi oğlu, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Öztürk AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meyerovitct'in mezarını, vasiyeti üzerine 17 Aralık 2008'de uzun uğraşlar sonucu Paris'ten alıp Mevlana'nın mezarının bulunduğu Mevlana Müzesi'nin yanındaki Üçler Mezarlığı'na naklettiklerini anımsattı.

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

İslamiyeti seçen Meyerovitct'in aynı zamanda bir sufi olduğunu ve Müslüman olduktan sonra ''Havva'' ismini kullandığını dile getiren Öztürk, ''Mevlana'nın eserleri Mecalisi Sebai, Fihi Mafih ve Mesnevi'yi Fransızca'ya çeviren Meyerovitct, aslında Mevlana'nın mesajlarındaki şifreleri çözmeyi başarmış ender kişilerden biridir. Pek çok Batılı'nın Mevlana'yı tanıması hatta Müslüman olmasına vesile olan Meyerovitct, verdiği konferanslarda Mevlana'nın eserlerinde işaret ettiği hikmetleri açıklıyordu'' dedi.

Mevlana'nın şifrelerini çözen felsefeci

Öztürk, bugün herkesin Mevlana'yı daha fazla merak ettiğini ve modern yaşamda başa çıkamadığı dertlerine Mevlana ile çözüm yolu bulmaya çalıştığını dile getirerek, ''Meyerovitct'in videoya aldığım konferanslarından, Mevlana'yı anlamak isteyenler için, O'nun ağzından bir sunum hazırladım. Görüntülü ve yazılı olarak bu anlatıları paylaşmayı, hem Hazreti Mevlana'nın hem de İslamiyet'in bir batılı gözüyle doğru tanıtımı için çok önemli görüyorum. Meyerovitct; modern bilimin 1930'da ortaya koyabildiği atom bombasının tehlikesini ve 9 gezegenin bulunduğunu Mevlana'nın daha 13. asırda bildiğini ortaya çıkardı'' diye konuştu.