BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

Son zamanlarda istanbul'a taşınmasıyla gündeme geldi. kuruluş aşamasında hükümetler eskitti. yutdışından gelen raportörlerden kimi "kurmak uygun olmaz" dedi, kimi "mutlaka kurmalısınız"...işte merkez bankası'nın ilginç kuruluş öyküsü ışığında türk ekonomi ve bankacılık...

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

Son zamanlarda İstanbul'a taşınmasıyla gündeme geldi. Kuruluş aşamasında hükümetler eskitti. Yutdışından gelen raportörlerden kimi "kurmak uygun olmaz" dedi, kimi "Mutlaka kurmalısınız"...

İşte Merkez Bankası'nın ilginç kuruluş öyküsü ışığında Türk ekonomi ve bankacılık tarihi...

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

Klasik Osmanlı düzeninde, para arzının ayarlanması, kredi hacminin düzenlenmesi, altın ve döviz rezervlerinin yönetimi ile iç ve dış ödemelerin gerçekleştirilmesi; hazine, darphane, sarraflar, vakıflar, bedestenler ve loncaların yüklendiği değişik rollerin bir araya gelmesiyle yerine getiriliyordu. Osmanlı paraları İmparatorluk sınırları dahilinde Venedik, Floransa, Macaristan ve Memluk paraları ile birlikte dolaşımdaydı. İlk Osmanlı parası Akçe 1326 yılında, ilk altın sikke Sultani ise 1477 yılında bastırıldı. “Kaime” adındaki ilk banknotlar 1843 yılında bastırıldı. Bu banknotlar hazine bonosu yerine de kullanılabiliyordu.

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

1844 yılında “Usulü Cedide Üzere Tashihi Ayar” kararnamesiyle “Mecidiye” adında standart hale getirilmiş yeni altın ve gümüş paralar bastırılarak iki metalli bir para sistemine geçildi. Bu para reformunun sonuç vermesi için Osmanlı parasının İngiliz parasına karşı kurunun sabit tutulması gerekiyordu. Bu amaçla Galata bankerlerinden Alleon ve Baltazzi ile bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre İngiltere ve Fransa’ya yapılacak ödemeler, bankerler tarafından belli bir ödeme karşılığında, sabit kur üzerinden yapılacak ve bu şekilde Osmanlı parasının değerinde istikrar sağlanmış olacaktı. 1847 yılında Osmanlı hükümeti Galata bankerlerine Bank-ı Dersaadet adında bir banka kurmaları için izin verdi. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk defa dış ödemeleri düzenleme işlevini üstlenen bir banka kurulmuş oldu.

Merkez Bankası'nın sancılı kuruluş öyküsü

Osmanlı hükümeti ile Avrupa ülkeleri arasında aracılık görevi üstlenecek bir devlet bankasına ihtiyaç duyuluyordu. 1856 yılında İngiltere kralının bir fermanı ile İngiliz sermayeli Osmanlı Bankası “Ottoman Bank” kuruldu. Merkezi Londra’daydı. Osmanlı Bankasının faaliyetleri küçük miktarlarda kredi vermek, hükümete avans vermek ve bazı hazine bonolarını iskonto etmekle sınırlıydı.