BIST 10.124
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.402,34
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankasına siyah çelenk

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) üyeleri,Merkez Bankasının görevini yapmadığını açıkladı...

Abone ol

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) üyeleri, 5464 sayılı banka kartları ve kredi kartları yasasının uygulanması konusunda görevini yapmadığı iddiasıyla, Merkez Bankasının Karaköy'deki İstanbul Şubesi önüne siyah çelenk bıraktı.

Burada bir konuşma yapan TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin, 5464 sayılı Kredi Kartları yasası ile tüketicilere bir takım kazanımlar sağlandığını, ancak gelinen noktada Merkez Bankasına verilen üç ayda bir faiz belirleme yetkisinin, Merkez Bankası tarafından tüketici talepleri ve ülke gerçekleri yok sayılarak sadece banka talepleri esas alınarak belirlenmeye devam ettiğini savundu.

Merkez Bankasının yarın 2 Ocak'tan geçerli olacak yeni üç aylık döneme ilişkin faiz oranlarını belirleyeceğini ifade eden Engin, şunları kaydetti: “Tüketiciler olarak diyoruz ki, yüzde 6 faiz değil yüzde 2,5 faiz belirlenmelidir. Yüzde 6 faiz tefeci faiz oranıdır. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan faiz oranıdır. Ülkemizde enflasyonun yüzde 8'lerde olduğu dönemde aylık yüzde 6 faiz belirlenmesi Tüketiciye karşı işlenmiş suç olarak karşımızda duruyor.”

BDDK'YA DA ELEŞTİRİ

BDDK'nın da kendisine verilen yetkileri kullanmadığını, 9 ay olmasına karşın 5464 sayılı yasayla ilgili yönetmeliklerin çıkarılmadığını belirten Engin, “BDDK ilgili yasanın 13'üncü maddesine göre bankalardan aldığı bilgileri yayınlaması gerekirken bunları yayınlamıyor” dedi.

İlgili ve yetkili kurumlar görevini yapmadığı için bankaların yasayı ihlal ettiğini ve tüketicinin mağdur olduğunu ifade eden Engin, “Yasanın 20 maddesi bankalar tarafından ihlal edilmiştir. Yasaya uygun davranılmadığı için Merkez Bankası önüne siyah çelenk bırakıyoruz” diye konuştu.