BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası, Dolar'a karşı ne yapabilir?

Dolar'ın Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırması, Merkez Bankası üzerindeki baskıların yeniden artmasına neden oluyor. Uzmanlara göre zayıf büyüme ile değer kaybeden TL arasında sıkışan Merkez Bankası için 'Şimdilik en iyi eylem, eylemsizlik'.

Abone ol

Dolar'ın Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırması, Merkez Bankası üzerindeki baskıların yeniden artmasına neden oluyor.

Uzmanlara göre zayıf büyüme ile değer kaybeden TL arasında sıkışan Merkez Bankası için 'Şimdilik en iyi eylem, eylemsizlik'.

Dolar/TL kurunun 2,70 seviyesini aşmasının ardından Merkez Bankası Salı günü alışılmadık biçimde haftaya Çarşamba günü yapılacak olan Para Politikası Toplantısı'nın gündem maddelerini açıklama ihtiyacı hissetti.

Merkez Bankası'nın açıklamasında iki teknik tedbirin masada olacağı ifade ediliyordu:

  • Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim
  • Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artış

Açıklamaya bir de "Gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınacaktır" ifadesi eklenerek, piyasaya gerekirse diğer araçların da kullanılabileceği mesajı verildi.

Para Politikası Kurulu 22 Nisan Çarşamba günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanacak.

Harekete geçmenin zamanı mı?

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Tunç Erdal, Merkez Bankası açıklamasını "Bu tedbirler bankalara teknik olarak bir miktar rahatlama sağlayabilir ama kuru etkilemez" sözleriyle yorumladı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Erdal'a göre Merkez Bankası'nın şu an için Türk Lirası'nı desteklemek adına harekete geçmesine gerek yok:

"Kurdaki hareket şu an için rahatsız edici düzeyde değil [...] Değer kaybı ufak ölçekli değil ama büyük de değil. Döviz likiditesi hâlâ var. Bu likiditenin kuruduğunu görürsek asıl o zaman endişelenmek gerekir."

Tunç Erdal, 7 Haziran seçimlerinin ardından belirsizliklerin bir miktar ortadan kalkmasıyla TL'nin tekrar değerlenebileceğini düşünüyor.

Eski Hazine Müsteşarı ve Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Profesörü Mahfi Eğilmez de Merkez Bankası'nın şimdilik sadece gidişatı izlemesi gerektiği görüşünde.

Eğilmez, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken "Telaşla hareket edilmemeli. Yanlış anlaşılabilir" diyor ve Merkez Bankası'nın atacağı adımların TL'yi destekleyememesi halinde piyasada bankaya olan güvenin yıpranabileceğini ifade ediyor.

ABD ekonomisinin iyiye gitmesi nedeniyle Dolar'daki yükselişin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez "Yıl sonunda 2,80 - 2,90 civarında bir Dolar/TL görmemiz mümkün" diyor.

Hem Tunç Erdal hem de Mahfi Eğilmez her ne kadar Türk Lirası diğer gelişen ülke paralarına kıyasla daha hızlı değer kaybetmiş olsa da, küresel trendin Dolar lehine olduğunu ve bu nedenle şimdilik Merkez Bankası'nın atacağı adımların bu dalganın önünde duramayacağını düşünüyor.