BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  DÜNYA

Merkel'den flaş İdlib ve Erdoğan açıklaması! Zıtlaşmayacağız...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İdlib operasyonuyla ilgili "İdlib'de hem radikallerle savaşmalıyız hem de sivilleri korumalıyız" dedi... Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sürekli zıtlaşamayacaklarını, Türkiye'nin zayıflamasının Almanya'nın çıkarına olmadığını ifade etti.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, olası İdlib operasyonu için ''İslamcı grupların çok radikal savaşçıları var. Elbette bu radikal güçlerle savaşılmalı, ama sivil halkı korumak için de uğraşılmalı. İnsani felaketten kaçınmalıyız'' dedi. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sürekli zıtlaşamayacaklarını, Türkiye'nin zayıflamasının Almanya'nın çıkarına olmadığını ifade etti.

İNSANİ FELAKET UYARISI YAPTI... İdlib konusunda ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Türkiye'yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesini müteakip açıklamalarda bulunan Merkel, bir yandan Maas gibi 'insani felaket' uyarısı yaparken diğer yandan İdlib'de savaşa destek verdi.

RADİKAL GRUPLARLA SAVAŞILMALI... Almanya'nın RTL kanalının geleneksel yaz mülakatı programına konuk olan şansölye, ''İdlib'de çok karmaşık bir durum var. Bir yandan çok zor duruma düşebilecek milyonlarca sivil bulunuyor. O yüzden insani felaketten kaçınmak zorundayız'' diyerek şöyle devam etti: ''Diğer yandan İslamcı grupların çok radikal savaşçıları var. Elbette bu radikal güçlerle savaşılmalı, ama sivil halkı korumak için de uğraşılmalı. Bu, çok büyük, çok önemli bir görev.''

ERDOĞAN VE PUTİN'LE GÖRÜŞTÜK... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu görüştüğünü aktaran Merkel, Putin'in sözlerini tutmasını umduğunu ifade ederek ''Her halükarda bu konuda çok ciddi konuştuk'' dedi.

ERDOĞAN'IN ALMANYA ZİYARETİ... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ay sonunda Almanya'ya yapacağı devlet ziyareti ve Ankara-Berlin ilişkilerindeki canlanmayla ilgili sorular üzerine şansölye ''Her daim sadece siyah-beyaz düşünemeyiz. Gerçeklik böyle değil'' dedi.

TÜRKİYE İLE CİDDİ İHTİLAF KONULARI VAR... Almanya'da Türkiye kökenli 3 milyon kişinin yaşadığına, bu durumun iki ülkeyi birbirine özel şekilde bağladığına dikkat çeken Hıristiyan Demokrat lider, bununla birlikte Türkiye'de tutuklu Almanya vatandaşları başta olmak üzere Ankara ile aralarında ciddi ihtilaf konuları bulunduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN ZAYIFLAMASI ÇIKARLARIMIZA ZARAR VERİR... Türkiye'nin ekonomik açıdan akıllıca şekilde gelişmesinin Almanya'nın stratejik çıkarına olduğunu vurgulayan Merkel, ''Türkiye'nin zayıflaması yönünde hareket edersek kendi çıkarlarımıza zarar veririz'' dedi.

'Birbiriyle karşılıklı konuşmanın öneminin' altını çizen kadın başbakan, bu 'ısrarlı konuşma' sayesinde Türkiye'deki bazı Almanya vatandaşlarının serbest kalmasını sağladıklarını dile getirdi.