BIST 11.077
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.503,17
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurun gözü haziran enflasyonunda

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, Pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamlarına kilitlendi.

Abone ol

2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na göre 2010 yılının ilk yarısında yüzde 2.5 oranında zam yapılan memur, sözleşmeli ve emekliler, Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre ortaya çıkacak olan ek zammın yolunu gözlemeye başladı.

2010 Yılı Bütçe Kanunu'na göre yılın ilk yarısında maaşlarına yüzde 2.5 oranında zam yapılan, yılın ikinci yarısı için de aynı oranda artış öngörülen memur, sözleşmeli personel ve memur emeklileri, memur maaşlarına baz oluşturan tüketici fiyatlarındaki artışa kilitlendi. Altışar aylık dönemlerdeki tüketici fiyat artışının Bütçe Kanunu'nda yer aldığı üzere, yüzde 2.5'lik zam oranını aşması halinde, aradaki fark maaşlara ek zam olarak yansıtılacak. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 5 aylık dönemde Tüketici Fiyatları Endeksi'ndeki (TÜFE) artış yüzde 4.17 oranında gerçekleşti. Memurlar için yapılan yüzde 2.5'lik artış yüzde 4.17'den çıkarıldığında, Mayıs ayı itibariyle yapılması gereken ek zammın oranı yüzde 1.67 olarak şekillendi. Ancak ek zam için Haziran ayı TÜFE verilerinin açıklanması gerekecek. Haziran'da enflasyonun sabit olması halinde memur, emekli ve sözleşmeli yüzde 1.67 oranında ek zam alacak. Haziran ayında TÜFE'de yaşanacak artışın örneğin 0.33 puan olması, Mayıs ayı itibariyle yüzde 1.67 olan enflasyon farkına eklenerek yüzde 2'ye ulaşacak. Enflasyonun Mayıs ayında olduğu gibi Haziran'da da gerilemesi halinde ise hesaplama buna göre yapılacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek olan fark, Haziran maaşlarına eklenecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece memurlar için 1 puanlık enflasyon artışının ek maliyetinin 780 milyon TL olduğunu açıklamış, memur maaş zammının, enflasyonun altında kalması halinde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl ortaya çıkan farkında maaşlara ilave edileceğini söylemişti. Şimşek, memuru, emekliyi, işçiyi enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade etmişti.