BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.393,05
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irakta tarihi bir gün

Dünya basını ve yerli yabancı diplomat Kuzey Irak'a davet edildi. Kürtler bugünü kendileri için bir milat olarak tanımlıyor.

Abone ol

Irak’ın kuzeyindeki üç ayrı bölgeden, bugünden itibaren Ceyhan boru hattına petrol sevkiyatı gerçekleştirilecek.

Bugün Tavke petrol sahasından Norveçli DNO şirketi ve Tak Tak bölgesinde ise Genel Enerji ve Addax petrol şirketinin çıkardığı petrol Ceyhan boru hattına sevk edilecek.

GELİRİN YÜZDE 17'Sİ YEREL YÖNETİME

Bugün gerçekleşecek seremoniye, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve birçok Iraklı yetkili katılacak. Yabancı petrol şirketleri ile imzaladığı petrol anlaşmaları nedeniyle birçok kez merkezi Bağdat yönetimi ile anlaşmazlığa düşen Kürt yönetimi ise petrolden elde edilecek gelirin sadece yüzde 17’sinde hak sahibi olduklarını ve geri kalan kısmın merkezi yönetimin hesabına gönderileceğini söylüyor.

Bugün dünya pazarlarına petrol göndermeye hazırlanan Kürt yönetimi, Tavke bölgesinden ilk etapta günde 60 bin varil, Tak Tak bölgesinde de ilk etapta günde 40 bin varil petrol sevkiyat yapmayı planlıyor.

Irak petrol bakanlığı yetkililerinin NTV’ye yaptığı değerlendirmeye göre, ilk aşamada günde 100 varil sevkiyatı yapılması planlanan petrolün Irak petrol bakanlığı yetkilileri tarfından pazarlanacağı ve bu konuda Kürt yönetimi ile mutabakata varıldığını belirttiler. Yetkililer, Kürtlerin sadece arama, çıkarma ve sevkiyat kısmı ile ilgili sürece dahil olduğunu pazarlama aşamasının ise merkezi yönetim tarafından gerçekleştirileceğini belirttiler.

Kürtler ilk aşamada petrol arama sahalarını kendi tercih ettikleri şirketlere vermekten dolayı memnunlar. Elde edilecek gelirin miktarı konusunda ise şimdilik sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Kürtler şimdilerde Kerkük ile Süleymaniye kentleri arasındaki Çemçemal bölgesindeki doğalgazı da Nabucco projesine ulaştırmayı hedefliyor.

Irak, günlük petrol üretimini 6 milyar varile çıkarmayı hedefliyor. Petrol fiyatları da geçen yıl Temmuz ayında 147 dolar iken bugün 60 dolara düştü. Bu da gelirlerinin yüzde 90’ı enerji sektöründen gelen Irak bütçesi üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.