BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kutlanan Nevruz değil Kürt devleti!

Türkiye'de şiddetli olaylara sahne olan Nevruz'un bu hale gelmesinin nedeni nedir? Rıza Zelyut, bu soruya "Kutlanan Nevruz değil Kürt devleti!" diyerek cevap verdi.

Abone ol

Her sene olduğu gibi bu yıl da istenmeyen görüntülere sahne olan Nevruz Bayramı, amacından saptı. Güneş yazarlarından Rıza Zelyut, "Kutlanan Nevruz değil Kürt devleti" diyerek olayları analiz etti.

21 Mart; gece ile gündüzün eşitlendiği tarihi gösterir. Kışın bitip baharın başladığı 21 Mart; Nevruz adıyla anılmıştır. Nevruz; doğanın canlanıp hayatın yeniden başladığı bir sembolün bayramı olarak, Asya'dan Afrika'ya kadar geniş coğrafyada binlerce yıldır kutlanmıştır.
Nevruz; Farsça bir kelimedir. Yenigün anlamına gelen Nevruz; İran'da yeni yılın ilk günüdür. Yani; İran takviminde halen yılbaşı; Nevruz günüdür.
Günümüzde Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerinde ve Azerbaycan'da Nevruz; bahar bayramı olarak coşkuyla kutlanılmaktadır.
Eskiden Selçuklu Türk devletinde ve Osmanlı Devleti'nde Nevruz büyük törenlerle kutlanılmıştır. Günümüzde; yakın tarihe kadar Anadolu'nun her yerinde bu kutlamalar yapılıyordu. Aleviler de Nevruz'u Hazreti Ali'nin doğum günü kabul etmişler ve bugünü anlatan şiirler söylemişlerdir. Bu besteli şiirlere (deyiş) Nevruziye denilmiştir.

PKK sahiplendi
Kürt ayrılıkçısı PKK; Nevruz'un; Kürt isyancılarının günü olduğunu iddia ederek Nevruz'u siyasal eylem gününe çevirdi. Güya, Demirci Kave adlı bir Kürt bugün isyan edip; devlet kurmuş.
Bu iddianın tamamen uydurma olduğunu belgeler ortaya koyuyor.
Sözü edilen Demirci Kave; İran'ın büyük destanı Şehname içinde geçen isimlerden birisidir. İran'a padişah olan Zalim Dahhak'a karşı; halkı ayaklandıran bir kişidir Kave. Yani; olay İran'la ilgilidir ve İran'da geçmektedir.
Bunu öğrenmek isteyenler; büyük ozan Firdevsi'nin yazdığı Şehname adlı esere bakabilir. Bu büyük eser dilimize 5 cilt olarak çevrilmiştir ve bu olay 1. ciltte anlatılmıştır.
Üstüne üstlük bu isyanın Nevruz günü olduğuna ilişkin en küçük bir bilgi de yoktur.
Gel gör ki; halkın cahilliğini bilen PKK elebaşısı Öcalan; bu olayı Kürt isyanı gibi göstermiş; olayı da Nevruz günü ortaya çıkmış kabul ettirerek taraftarlarına eylem yapmaları için bir zemin, ortam yaratmıştır.

Hedef Kürt devleti
Gerçek bu iken PKK; Nevruz bayramını PKK propaganda gününe çevirmiştir.
Bu kesimin tavrına bakın; gerçeği görün: PKK yandaşları; her Nevruz'da Türk bayrağına saldırıyor. Bu yıl da Mersin'de aynısı yaşandı. Bu ülkenin bayrağını yakanların bu ülke ile bağı kalmış olabilir mi? PKK'liler Nevruz'da Kürdistan haritası açarak niyetlerini açıkça ortaya koyuyorlar; bizim işbirlikçi basın inatla bunları demokratik hakmış gibi sunmaya çalışıyor.
Çetebaşı Öcalan için yandaşları her yerde özgürlük sloganı atıyor; bu adamın posterleri meydanları dolduruyor; hükümet görmezden geliyor.
Türkiye'de Kürtçülük yapan HADEP; sadece Türkiye ile yetinmiyor; Irak'taki Kürtleri de devreye sokacak adımlar atıyor. HADEP'li belediyeler etkinliklerine artık Irak'taki Kürt aşiret reisleri olan Barzani ile Talabani'yi de çağırıyorlar. Bu eylemlerin arkasında da PKK'nin olduğunu herkes biliyor ama kimse bunu söyleyemiyor.
Türkiye içinde ittifakını yapan PKK, şimdi Irak'taki Kürt aşiretleri ile birleşmeyi devreye sokuyor. Bu Kürt örgütlenmesi de Kültürel Faaliyet adı altında gizleniyor. Bizim hükümet bunu da görmezden geliyor.
Ve; Avrupa Birliği; insan hakları adı altında; Çetebaşı Öcalan'ı serbest bıraktıracak tekliflerle ortaya çıkıyor.
PKK'nin siyasi kanadını Dışişleri Bakanlığı'nda ağırlayan zihniyete hatırlatalım: Nevruz'u sahteleştirmekle başlayan PKK hareketi; arkasına Avrupa Birliği'ni de alarak şimdi diğer ülkelerdeki Kürtleri de kapsayacak biçimde genişletiliyor. Millet; sizin ne yapacağınızı merak edip şimdilik bekliyor...

YAZI:Rıza ZELYUT
GÜNEŞ