BIST 10.806
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.429,38
HABER /  DÜNYA

'Kürtler ikinci bir Lozan istemiyor!'

"Lozan'dan bu yana geçen bir yüzyılda bir milyon Kürt öldü. Artık barış istiyoruz." diyen Salih Müslim'e göre Kürtler ikinci bir Lozan istemiyor.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu çatısı altında bu yıl onuncusu yapılan Kürt Konferansı’nda konuşmaları, tartışmaları izlemek için Brüksel'de olan usta gazeteci Hasan Cemal, hem Konferans izlenimlerini yazdı hem de konferansın en ilgi çeken figürlerinden biri olan PYD lideri Salih Müslim'i.

Güzel ve akıcı Türkçesi ile Suriye’deki kanlı iç savaşla birlikte 3 milyon Kürt'ün yaşamakta olduğu Rojava gerçeğini anlatan Müslim'in en küçük oğlunun ölümünden nasıl söz ettiğini de anlatan Hasan Cemal; PYD'nin Barzani ve Türkiye'nin engellemesine rağmen Suriye gerçeğini nasıl değiştirdiğini de yazıyor T24'teki köşesinde.

İşte PYD liderinin usta gazeteci Hasan Cemal'e anlattıklarından çarpıcı bölümler:

BARZANİ VE ANKARA KAÇINILMAZI KABULLENECEK

İki yakınma konusu daha var Suriyeli Kürt liderin. Biri Mesud Barzani, diğeri Ankara.

Salih Müslim, her iki odağın da Rojava’daki ‘PYD gerçeği’nden rahatsız olduklarını, bu nedenle PYD’yi ya etkisiz ya da kendilerine tabi kılmak istediklerini söylüyor.

Ayrıntılara fazla girmiyor.

Ama Kürdistan’ın öteki parçalarında Kürtlerin tarih sahnesine çıkması nasıl önlenemediyse, Suriye Kürtleri için de böyle olacağını, ‘Rojava gerçeği’ ile onun içindeki ‘PYD gerçeği’nin kaçınılmaz olarak kabullenileceğini söylüyor.

(...)

KÜRTLER İKİNCİ BİR LOZAN İSTEMİYOR

Nasıl yeni bir Orta Doğu kurulmaktaysa, nasıl Irak artık eski Irak olamayacaksa, Suriye’nin de eski Suriye olamayacağını, bu nedenle Suriye Kürtleri'nin de kendi haklarına, kendi statülerine şimdiden sahip çıkmaları ve bu konuda yazılı güvence elde etmeleri gerektiğini belirtiyor Salih Müslim.

Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde Lozan Barış Antlaşması yapılırken, Kürtler'in Türkiye, Irak ve Suriye arasında nasıl bölündüklerine ve temel haklarından nasıl yoksun kılındıklarına işaret ettikten sonra şöyle diyor:

Kürtlerin tarihinde ‘ikinci bir Lozan’ yaşamak istemiyoruz!”

ANKARA İLE DE BARZANİ İLE DE İYİ İLİŞKİLERDEN YANA

PYD lideri Salih Müslim’in Barzani’yle, Ankara’yla iyi ilişkilerden yana olduğu konusunda herhangi bir kuşku yok.

Bir başka dikkati de, Washington’a dönük PYD liderinin. Henüz Amerika’dan vize almış değil. Bunu da haklı olarak önemsediği anlaşılıyor.

Değerli meslektaşım Amberin Zaman, bu vize meselesini iyi Kürtler - kötü Kürtler çerçevesinde eleştirip sözü, kürsüde yanında oturan ve konuşma sırasını bekleyen PYD Lideri Salih Müslim’e getirince salonda büyük bir alkış kopuyor.

ROJAVA'YI YALNIZ BIRAKMAYIN

Salih Müslim de, "Savaş değil, barış ve özgürlüğümüzü istiyoruz. Biz demokrasiden yanayız. Lozan'dan bu yana geçen bir yüzyılda bir milyon Kürt öldü. Artık barış istiyoruz. Bizi yalnız bırakmayın, Rojava'yı yalnız bırakmayın" diyor. Bütün salonda büyük bir alkış daha kopuyor. 

Son söz:

Suriye Kürdistanı’nda savaş varken, Türkiye’de barış, Türkler'le Kürtler arasında barış kapımızı çalamaz.