BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.424,08
HABER /  DÜNYA

Kürt basını büyük kongreyi böyle gördü

AK Parti 4. Olağan Kongresi'nin dış basındaki yankıları sürüyor

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın 'bu bir veda değil' sözlerinin damga vurduğu 4. Olağan Kongre sadece Türkiye'de ses getirmedi. Birçok dünya liderinin katıldığı kongreye dünya basını da yer verdi.

Özellikle Barzani'nin konuşması Kürt basınında oldukça yer tuttu.

AK PARTİ TÜRKİYE'Yİ İLERİYE TAŞIDI

Irak Kürt bölgesindeki basın yayın organları AK Parti'nin kongresine geniş verirken, Barzani'nin kongredeki konuşmasını manşetlerine taşıdı. Bölgesel Yönetiminin resmi internet sayfası, Mesud Barzani'nin Kürtçe konuşmasının tamamına yer verirken, KDP'nin yayın organı Xebat gazetesi, ''AK Parti, Türkiye'yi ileriye taşıdı'' manşetiyle kongreye ve Barzani'nin kongrede yaptığı konuşmayı sayfalarına taşıdı.

ERDOĞAN'A DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Rudaw gazetesi, Barzani'nin ''Silahların susması ve barışın tesisi için Erdoğan'a destek vermeye hazırız'' sözlerini manşetine taşıdı.

Irak Türkmen Hareketi Lideri Karhi Altınparmak ise kongreyi dünyanın en önemli partilerinden birinin kongresi olarak gördüklerini belirterek, ''Erdoğan ve Barzani'nin konuşmalarını çok önemli ve olumlu bulduklarını'' söyledi.

AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'ni manşetine taşıyan KDP'nin yayın organı Xebat gazetesi, Erdoğan ve Barzani'nin konuşmasına yer verdiği haberinde, Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde ileri bir noktaya taşındığını kaydederek şu değerlendirmede bulundu:

''AK Parti, Türkiye'de seçim barajını aştığı günden bugüne her gün Türkiye'yi daha da ileriye götürerek, günbegün hem bölgesel hem de ulusalararası güce ulaştı. Suriyeli mültecilere kapılarını ardına kadar açması ve Barzani'yi kongreye davet ederek konuşması ayrıca saygı duyulacak konulardır.''

Bölgesel Yönetimin iki önemli haber ajansı Peyamner ve Puk Media, yayımladıkları geniş haberde Erdoğan ile Barzani'nin sözlerine yer verdi.

BARIŞIN TESİSİ İÇİN ERDOĞAN'A DETEK VERMEYE HAZIRIZ

Yine bölgede yayın yapan Rudaw gazetesi, kongreye yer verdiği haberinde Erdoğan'ın Kürt sorunuyla ilgili konuşmasındaki barış vurgusunu ve Barzani'nin ''Barışın tesisi için Erdoğan destek vermeye hazırız'' sözlerini ön plana çıkardı.

Kongreyi takip eden bölgesel yönetimin internet sitesi de IKB Başkanı Mesut Barzani'nin Kürtçe konuşmasını önemini, Türkiye ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini ve bu gelişme ne kadar olumlu yönde etkilediğini ön plana çıkardı.

AK Parti Kongresi ve Mesut Barzani'nin kongreye katılarak konuşma yapması, Türkmen Cephesi'nden de yankı buldu. Irak Kürt Bölgesi Türkmen Cephesi Lideri Karhi Altınparmak, AK Parti Kongresi'nin sıradan bir parti kongresi olmadığını, dünyanın sayılı partilerinden birinin kongresi olduğunu belirtti.

ERDOĞAN VE BARZANİ'NİN KONUŞMASI KONGREYE DAMGA VURDU

Kongreyi değerlendiren Altınparmak, Başbakan Erdoğan ve Barzani'nin bölgedeki barışla ilgili konuşmalarının çok önemli ve olumlu olduğunu belirterek ''Bence Erdoğan ve Barzani'nin konuşması kongreye damgasını vurdu. Yakında büyük ve olumlu tepkiler alacaklar'' dedi.