BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
HABER /  GÜNCEL

Kritik rapor Erdoğan'ın masasında

Darbe girişimini önceden haber veremeyen MİT'te ne gibi değişiklikler gündemde? Fransız sisteminin uygulanabileceğini ifade eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi Erdoğan'ın masasındaki raporda neler olduğunu köşesine taşıdı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişimini haber vermediği için eleştirilen Milli İstihbarat Teşkilatı'yla ilgili 16 Nisan referandumundan bu yana önemli değişiklikler yapıldı. MİT Müsteşarı artık Başbakanlığa değil Cumhurbaşkanlığı'na bağlı. Peki bundan sonra MİT'le ilgili ne gibi değişiklikler düşünülüyor? İstihbaratın yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğunu belirten Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bununla ilgili raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında olduğunu ifade ediyor. Selvi, Fransız sistemi olarak da gündeme gelen istihbarattaki, değişimin  iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılması şeklinde olabileceğini belirtti. MİT'in daha çok dışa yönelebileceğinin de sinyalini verdi.

İşte Selvi'nin bugünkü yazısından öne çıkanlar:

MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla 16 Nisan’ın ruhuna uygun bir uyum gerçekleştirilmiş oldu. İstihbaratın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bu ilk adım. Ne oldu?

1- MİT Cumhurbaşkanlığına bağlandı.

2- MİT Müsteşarı’nın MGK’da atanması şartı kaldırıldı. Başbakan’ın “inhası”metinden çıkarıldı. Böylece MİT Müsteşarı’nı cumhurbaşkanı atayacak.

3- MİT’e, TSK’da istihbarat yapma imkânı getirildi.

4- Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kuruldu.

Sırada İstihbaratın yeniden yapılandırılması var. MİT’in raporu Erdoğan’ın masasında duruyor. Bir dönem istihbaratta Fransız sistemi olarak gündeme gelmişti. İstihbaratın iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılması, MİT’in dış istihbarata yönelmesi gibi.