BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
GÜNCEL

Kırmızı alarm! 2 tanesi Türkiye'de tespit edildi

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel çapta acil durum ilan ettiği Brezilya’daki Zika virüsü salgınına neden olan 2 Aedes türü sivrisinek tespit edildi.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen taramalarda, sivrisineklerde Zika ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen herhangi başka bir virüs türüne rastlanmadı. Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde oluşturulan ekip, Rize, Trabzon ve Artvin'de bu sivrisinek türü ile ilgili mücadele başlattı. Bölgede yoğun ilaçlama ve kontrol çalışması yapan ekipler, sivrisinek popülasyonlarının hızla yayıldığı tespit edilen alanlarda yüzde 80 oranında yayılmanın önüne geçti.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner öncülüğündeki ekip, 3 yıl önce, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni kapsayan Aedes türü sivrisineklerle ilgili araştırma projesi hazırladı. RTEÜ Rektörlüğü, Avrupa Birliği’nin (AB) çeşitli fonları ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından desteklenen projelerle Rize, Trabzon ve Artvin'de saha çalışması yaptı. Bu çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel çapta acil durum ilan ettiği Brezilya’daki Zika virüsü salgınına neden olan 2 Aedes türü sivrisinek tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde oluşturulan ekip, sivrisinek türleri ile ilgili kontrol ve ilaçlama mücadelesi başlattı. Son 2 yılda yayılım alanı genişleyen sivrisinek türleri için Rize, Trabzon ve Artvin’de birimler oluşturuldu.

Sitene Ekle
Etiketler