BIST 10.188
DOLAR 32,35
EURO 34,91
ALTIN 2.398,11
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretine güvenlik engeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretine ilişkin, ”Kimseyi şikayeti gitmiyoruz. Y...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretine ilişkin, ”Kimseyi şikayeti gitmiyoruz. Yapacağımız eleştirileri burada yaparız” dedi. Loğoğlu, ziyaretin güvenlik nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lübnan’da iki Türk pilotun kaçırılmasının ardından Türkiye’nin Lübnan’daki askeri birliklerini çekeceği yönündeki açıklamalara değinen Loğoğlu, bu kıstasın Türkiye’nin sıkıntıları olduğu diğer ülkelerde de uygulanması gerektiğini söyledi. Somali’deki saldırıyı anımsatan Loğoğlu, Somali’deki askerli birliklerin kalmaya devam etmesini çelişki olarak nitelendirdi. Siyasetin her yere nüfus ettiğini söyleyen Loğoğlu, Adana 5 Ocak Stadyumu’nda yapılan çalışmalara ilişkin stadyumun içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın posterlerinin altında yapılacak hizmetlerin yazılı olduğu panoların yer almasını eleştirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak’a gerçekleştireceği ziyaret hakkında bilgi veren Loğoğlu, davetin Irak Merkezi Hükümet tarafından yapıldığını ve 20-24 Ağustos tarihlerini kapsadığını ifade etti. Heyetin, bazı CHP milletvekili ve MYK üyeleri ile az sayıda iş adamı ve gazetecilerin yer alacağı yaklaşık 60 kişiden oluşacağını belirten Loğoğlu, program kapsamında Bağdat, Necef ve Kerkük ziyaretlerinin olacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun Irak Meclis’inde Genel Kurul’a hitap edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığını kaydeden Loğoğlu, Kılıçdaroğlu’nun Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir görüşme yapacağını, akşam da Maliki’nin heyet onuruna yemek vereceğini söyledi. Loğoğlu, Necef’teki programın ayrıntılarının ise henüz kendilerine bildirilmediğini söyledi.
Kılıçdaroğlu’nun, Şii Lider Mukteda El-Sadr ile bir görüşme yapacağı haberlerinin anımsatılması üzerine Loğoğlu, bunun doğru olmadığını söyledi. Loğoğlu, Şii ve Suni liderlerle bir görüşme olacağını ifade etti.
Adalet ve Kalkınma Partisi’ni şikayete gitmediklerini belirten Loğoğlu, “Bizim amacımız Irak ilişkilerine rahatlık getirmek, bu gerginliği biraz azaltacak söylemlerde bulunmaya gidiyoruz. Bu söylemin ana cümlesi Irak’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğine saygılı bir CHP. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yakın ilişkileri Irak’ın bütünlüğü çerçevesinde isteyen CHP” dedi.
Ak Parti’nin Irak politikasına değinen Loğoğlu, hükümetin dana önce Irak Merkezi Yönetimi’ne yakınken şimdi Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimine yakın olmasını eleştirdi.
Ziyaretin ‘hükümeti şikayet’ gibi algılanmaması gerektiğini belirten Loğoğlu, “Kimseyi şikayete gitmiyoruz. Yapacağımız eleştirileri burada yaparız. Irak’a gidip Türkiye’de insan hakları hakları ihlal ediliyor, Ergenekon, Balyoz davaları var, bunlarla ilgili şikayetleri herhalde Irak hükümetine yapacak değiliz. Onun yeri başka, Avrupa’da yaparız. Türkiye’nin anlaşma yaptığı ülkelerde yaparız” diye konuştu.
Loğoğlu, güvenlik nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretinin ertelenebileceğini söyledi.
Loğoğlu, basın toplantısında soruları da yanıtladı. CHP’li vekillerin fişlendiği iddiasına ilişkin soru üzerine Loğoğlu, “Türkiye’de fişlenme toplumsal devletinde herhalde ortak olduğu hastalık. Bu hastalıktan Türkiye’nin kurtarılması lazım. CHP milletvekillerinin fişlendiği konusu doğru mudur, değil midir bilemiyorum. Türkiye böyle bir iddia ortaya çıktığına vicdanlar ve zihinler kısasa kısas işliyor. ’Sen bana bunu yaptın, ben sana bunu yapıyorum.’ Türkiye’nin bu sarmaldan da kurtulması lazım.Fişleyip de ne yapacaklar? CHP milletvekillerini bu toplumun hakkını savunmaktan vazgeçireceklerini mi sanıyorlar. Fişlenmek CHP milletvekillerini çekineceği korkacağı bir şey değil” dedi. Bir soru üzerine Loğoğlu, CHP liderinin ırak ziyaretinde Erbil olmadığını söyledi.
Kılıçadorğlu’nun Ortadoğu’daki başka ülkelere ziyareti olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Loğoğlu, “Bölge ülkeleri özellikle İran, Tunus gibi ülkelere hem gitmek istiyoruz hemde bizi orada görmek istediklerine dair çeşitli yaklaşımlar oldu. Türkiye’nin gündemine, akışına göre CHP Genel Başkanını dış ziyarete götürmeye çalışacağız. Çünkü CHP artık artık içine kapalı bir parti olmaktan çıkmıştır” dedi.
Bir gazetecinin 5. yargı paketinde KCK tutukluları ile birlikte Ergenekon ve Balyoz tutuklularının serbest kalmasına ilişkin maddenin de yer alacağı haberlerini anımsatması üzerine Loğoğlu, Türkiye’de hukuk ve adaletin olmadığını iddia ederek, “Bunlara uygun adım atıldığında CHP bunu destekleyecektir” dedi.
(İHA)