BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta çetin olaylar beklentisi

Rauf Denktaş ile Rum Lider Tasos Papadopulos, Kıbrıs müzakereleri kapsamında 13'üncü kez bir araya geldi.

Abone ol

Görüşmede, AB'de temsil, kurucu devletin anayasası, yargı ve referandum konuları ele alındı.

Liderler zirvesine, güvenlik konusu damgasını vurdu. Annan Planı'nda, Rum tarafına 3 bin polis bulundurma hakkı tanınırken, çözüm sonrası Ada'da kalacak BM Barış Gücü'nün sayısı 7 bin olarak öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Denktaş, dünyanın hiçbir yerinde polis gücünden daha fazla uluslararası güç bulundurulmadığını hatırlatarak nedenini sordu. De Soto ise 'Başlangıçta çetin olaylar bekliyoruz. Tedbirli olmak lazım' yanıtını verdi. Görüşmelerle ilgili bilgi veren Denktaş, ཚ yıldır hiçbir olay olmayan memleketi, barışa götüreceksiniz diye çetin olaylara götürmenin anlamı nedir. Bu, düşündürücü ve kabul edilemez' dedi. Rumlar da, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGST) kapsamında Yunan askerinin Ada'ya girişine izin verilmesini istedi ancak Türk tarafı itiraz etti. Rumlar ve De Soto, barış gücüne icra yetkisi verilmesi için de ısrar etti. Türk tarafı, ilk AB Komiseri'nin Türk olmasını istedi.

DARALTILMIŞ METİN

Denktaş , garantörlerin devreye gireceği tarihe daha az konu bırakmak için daraltılmış bir metin hazırladı. Referandum tarihi kesinleşti ancak şimdi de referandum yasası anayasa engeline takıldı. Taraflar arasında yarın başlaması beklenen al-ver süreci, De Soto'nun Atina ziyareti nedeniyle cuma gününe ertelendi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı, Rumlar'ı net bir şekilde eleştirdi. Sözcü Namık Tan 'Rum tarafının çözüm yönünde siyasi irade ve arzusunun bulunmadığı bütün açıklığıyla ortaya çıkmıştır' dedi.

Basına karartma

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde al-ver sürecinde ilerleme olması için basına bilgi vermeme yönünde ''karartma'' uygulanabileceğini söyledi. Yardımcısı Serdar Denktaş, ile birlikte dün Ankara'ya gelen Talat yaptığı açıklamada, al-ver sürecinin gergin geçeceğini söyledi. Talat, bir gazetecinin, ''al-ver sürecinde basına açıklama yapılmaması yönünde taraflar mutabakata mı vardı?'' sorusu üzerine, böyle bir şey olmadığını, ancak al-ver sürecinde basına bilgi vermeme yoluna gidilebileceğini, bunun kişisel görüşü olduğunu kaydetti. Başbakan Talat, ''Doğruyu söylemek gerekirse herkes kamuoyuna oynar'' diye konuştu.

Tavizleri görüştüler

Rum Lideri Tasos Papadopulos, önceki akşam bir araya geldiği siyasi parti başkanlarından Lefkoşa'da yürütülen müzakerelerde verilecek tavizlerle ilgili görüş istedi. Al-ver sürecinin sorumluluğunu tek başına yüklenmek istemeyen Papadopulos ile siyasi parti liderleri yaptıkları toplantıda, müzakerelerden çıkacak çözümün, referandumdan önce Türkiye ve Yunanistan meclislerinde onaylanması konusunda görüş birliğine vardı. Papadopulos, dünkü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, 'Türk tarafı sınırların düzleştirilmesini gündeme getirmeye çalıştı' diye konuştu. ABD yönetimi de, Rumlar'ın referanduma 'hayır' deme olasılığının, spekülatif olduğunu düşünüyor.