BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

Kan bağışı yapma konusunda tereddütler yaşıyor, bilmediğiniz soruların cevabından dolayı kan vermeyi geciktiriyorsanız , işte bilmeniz gerekenlerin yanıtı...

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

1. Nerede kan bağışında bulunabilirim? Size en yakın kan bağışı merkezi, kan alma biriminde. 2. Kimler kan bağışında bulunabilir? 18-65 yaş aralığında ve 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey, kan bağışçısı adayı olabilir (19 yaşından gün almak ve 65 yaşını doldurmamak gerekir).

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

3. Kan bağışı ne kadar sürer? Kan bağışı; kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemlerinden oluşur ve 30-35 dakika sürer.

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

4. Sorgulama Formunda yer alan, özel hayatıma yönelik soruları cevaplamak zorunda mıyım? Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan Sorgulama Formu bağışçı tarafından, eksiksiz doldurulmalı ve mutlaka onaylanmalıdır. Aksi halde kan alımı işlemi kesinlikle yasaktır çünkü formda yer alan sorular, kan bağışçısının ve kanı alacak hastanın sağlığı için önemlidir. 5. Kan bağışı başvurum reddedilebilir mi? Muayene sonunda doktorumuz; bağışlanacak kanın, kanı alacak hastaya zarar verebileceği kararına varmış ise sebebini bağışçıya açıklayarak, kan bağışı işlemini bir süre erteleyebilir. Ayrıca bazı durumlar (taşıyıcı hastalık vb.) ise kişinin kan bağışında bulunmasına, hayatı boyunca engel teşkil edebilir.

Kan bağışı hakkında bilmedikleriniz

6. Kan bağışı sırasında canım yanar mı? Kullanılan iğne, uluslararası standartlarda bu işlem için uygulanan kalınlıktadır çünkü iğnenin kalın olması, kan alımı sırasında iğne içinden geçen kan hücrelerinin parçalanmasını ya da hasar görmesini engeller. Ayrıca acının az hissedilmesi için iğne ucu özel bir işlemden geçmiş; lazerle kesilmiş ve silikon ile kaplanmıştır. Personelimiz ise kan alımı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır.