BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Kamuda eşit işe eşit ücret gerginliği

Geçen yılın son aylarında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler bir yandan etkilediği kesimleri, diğer yandan da düzenlemeler nedeniyle bürokrasiyi bunalttı

Abone ol

Bürokrasinin KHK'lar nedeniyle ortaya çıkan yeni durumla ilgili bilgi edinme taleplerine cevap vermekten iş yükünün yüzde 50 oranında arttığı, ağırlıklı sorunun ise 'eşit işe eşit ücret' ile ilgili 666 sayılı KHK'da yaşandığına dikkat çekiliyor.

'Eşit işe eşit ücret' düzenlemesinden zarar gören ya da faydalanamayan kesimlerin Maliye Bakanlığı'na yaptığı itirazların hayli fazla olduğu ortaya çıktı.

KİT'LERDE KAYIP BÜYÜK

666 sayılı KHK, kamu görevlilerinin bazı mali haklarına ilişkin düzenleme getirdi ve 3 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. 632 sayılı KHK ise Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenliyor. Edinilen bilgiye göre, 'eşit işe eşit ücret' düzenlemesinde en çok KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin ekonomik kaybı oldu. Buralarda çalışanların ek ödemeleri kesildi.

MAAŞLAR DÜŞÜYOR

Örneğin, sekreter olarak görev yapan biri 2 bin TL alırken, bin 500 TL'ye geriledi. KİT'lerde görev yapan şube müdürü, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı görevlerinde bulunanların tamamı araştırmacı olarak atanmaktan dolayı mali ve özlük haklarında kayıp yaşadılar. Araştırmacı olarak atanan bir mühendis şube müdürünün maaşı 760 TL, idari şube müdürünün ise 631 TL düştü. Maaşları kesilince eski seviyeye gelsin diye uğraşıldı. Memurlar kadar fazla artış yapılmadığı için sıkıntılılar