BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Kadına şiddetin önüne geçmek için panik bileziği

Güvenlik uzmanları, kadına yönelik şiddeti önlemek için panik butonunun ardından panik bileziği uygulamasının da devreye alınmasını istiyor....

Abone ol

Güvenlik uzmanları, kadına yönelik şiddeti önlemek için panik butonunun ardından panik bileziği uygulamasının da devreye alınmasını istiyor. Panik butonuna göre daha kullanışlı olduğu öne sürülen panik bileziği, taraflar birbirine belli mesafede yaklaşınca alarm verecek ve polis harekete geçecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde kadına yönelik şiddet olaşlarının önüne geçilmesi için geçtiğimiz yıl ‘panik butonu’ uygulamasına başladı. Şiddet gören mağdurların tek bir tuşla polis çağırabileceği sistemde, bir GSM şirketiyle 155 Polis İmdat koordineli çalışıyor. Ancak bazı güvenlik uzmanları, panik butonunun şiddet gören kişilerin güvenliğini azami seviyede sağlamadığını öne sürüyor.
Panik butonu yerine şiddet mağduru olan kişilere panik bileziği takılmasının daha güvenli olduğunu düşünen uzmanlar, şiddet uygulayan, tehdit eden, cinayet işleme ve şiddet uygulama riski bulunan kişilerin kelepçe sayesinde kolaylıkla kontrol altına alınabileceğini söylüyor.

1 KİLOMETRE YAKLAŞINCA SİNYAL VERECEK
Türkiye genelinde bazı güvenlik şirketleri elektronik kelepçe konusunda çeşitli görüşler ortaya koydu. Panik butonunun sakıncalarına örnekler vererek değinen Tmg Grup Güvenlik Hizmetleri Uzmanı Tunçer İçöz, “Örneğin eşinden boşanmış bir kadın çarşıya gitmek isteyecek. Bu sırada kendisini evin arka sokağında bekleyen kocası kadını arkasından takip edecek. Bu sırada arkadan yaklaşan şahıs kadına zarar verebilir. Bu sırada kadının butona basmaya fırsatı bile olmayacak. Ancak elektronik bilezik her iki kişiye de takılırsa daha güvenli olacak. Çünkü bu sistemde şahıslar bir birlerine 1 kilometre yaklaşamayacak. Kadın ya da erkek bir birlerine 1 kilometreden fazla yaklaşırsa sistem 155 polis merkezine alarm gönderecek ve polisin olay yerine gelmesi daha hızlı olacak. Ayrıca bileziklerin koldan çıkarılması halinde de sistem alarm verecek ve polis ekipleri bileziği çıkaran kişinin adresine hızlı bir şekilde gidecek” dedi.
Cinayeti önlemede panik butonunun yeterli olmayacağını söyleyen İçöz, “Potansiyel katil ya da şiddet uygulayıcıyla karşılaşan kadın, butona bastıktan sonra polis gelene kadar katledilebilir. Bu sebeple bilezik sistemi daha faydalı olacak” dedi.

SON 3 YILDA 666 KADIN ÖLDÜ
3 yılda 666 kadının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddet sonucu ölüm vakaları konusundaki güncel verilerin Adalet Bakanlığı UYAP, İçişleri Bakanlığı POL-NET veJ andarma Genel Komutanlığı’nın veri sistemi üzerinden toplandığını belirtmişti.
Öte yandan, korumaya alınan kadınların büyük bölümü ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana illerinde bulunuyor.

İLK BUTONUNU ÖYKÜ ALMIŞTI
Türkiye’de ilk “panik butonu”, uğruna cinsiyet değiştirip, evlendiği kocası tarafından şiddet gördüğünü ileri süren 40 yaşındaki transseksüel Öykü Özen’e verilmişti. Mahkeme kararı ile ilk kez kadın olan Özen, üniversite yıllarında tanışıp evlendiği 33 yaşındaki eşi M.Ö.’den şiddet gördüğünü iddia edip, tanıtımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yapılan panik butonundan yararlanmak için Bursa 4’ncü Aile Mahkemesi’ne başvurmuştu. Boşanma davaları süren eşinin kendisine şiddet uyguladığına dair Bursa 6 ve 9’ncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen toplam 11 aylık hapis cezası kararını da dosyasına ekleyen Özen, can güvenliğini sağlanması için panik butonu sahibi olmuştu.
Bursa’da bugüne kadar 14 kişiye panik butonu verildi. Yaklaşık 6 aydır sadece bir kez deneme amacıyla Öykü Evren panik butonuna basarak polis ekiplerini harekete geçirmişti.
(İHA)