BIST 10.335
DOLAR 32,22
EURO 34,72
ALTIN 2.452,19
HABER /  EKONOMİ

Kader gününe son iki gün!

Ekonomik darboğazdaki AB için bu onay kader değiştirecek. Mahkemeden olumsuz bir karar çıkarsa Euro'nun varlığı tehdit altına girecek

Abone ol

Ekonomik darboğaza düşen Avrupa Birliği (AB) ülkelerine hızlı ve büyük miktarda mali yardım imkanı sağlayacak Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) faaliyete geçmesi için Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin onayı gerekiyor. Eğer mahkemeden olumsuz bir karar çıkarsa Euro'nun varlığı tehdit altına girecek.

Habertürk'te yer alan habere göre; 1 Ocak 2013'te Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSM) yerini alacak ESM'ye en fazla katkıyı verecek ülkelerin başında Almanya geliyor. Bu yüzden Almanya tarafından onaylanmazsa bu yeni kurtarma fonunun herhangi bir geçerliliği olmayacak. Şu ana kadar 27 AB ülkesinin 20'si ESM anlaşmasını kabul etti. Kalan 7 ülkeden İtalya ve Almanya ekonomik büyüklük olarak en kritik öneme sahip ancak İtalya'dan ret kararı beklenmiyor.

703 MİLYAR EURO GEREKECEK
Ekonomik krizin etkilerinin azaltılması için geçici olarak kurulan EFSF aracılığıyla, şu ana kadar Portekiz, İrlanda ve Yunanistan'a yaklaşık 192 milyar Euro'luk yardım yapıldı. Bu fonun şu anda 248 milyar dolarlık bir kaynağı bulunuyor. Uzmanlar ise şu anki gidişata göre İtalya ve İspanya'nın önümüzdeki iki senede 703 milyar Euro'luk desteğe ihtiyaç duyabileceğini belirtiyor.

Eğer ESM faaliyete geçmez ve bu ülkeler ihtiyaç duyduklarında yardım alamazsa iflas eder. Uzmanlar bu durumda AB'nin ya tamamen dağılacağını ya da küçüleceğini söylüyor. ESM, bunun yanında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Mario Draghi'nin geçen hafta açıkladığı, ülkelerin borçlanma maliyetini azaltma amaçlı tahvil alımı planında da destek güç rolünü oynayacak. Yani Almanlar aslında çarşamba günü AB için tamam mı devam mı kararını verecek.

EFSF ilk kurulduğunda, 2013'e kadar işlevini sürdürmesi kararlaştırıldı. ESM ise kalıcı ve daha kuvvetli bir kurtarma fonu olacak. Bu nedenle de Avrupa'nın tüm yükünü sırtında taşıdıklarını düşünen Almanlar bu fona aslında çok da sıcak bakmıyor. Ancak Euro Bölgesi'nin varolmasının daha önemli olduğunu düşünen Alman meclisi ESM anlaşmasını onayladı.

Mahkeme ise uluslararası anlaşma niteliği taşıyan bu fonun Anayasa'ya uygun olup olmadığına karar verecek. Uzmanlar mahkemenin anlaşmayı uygun bulmasını ancak bazı koşullar öne sürmesini bekliyor. Bu koşulların ne olacağı kısa vadede piyasaların seyrini değiştirecek.