BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İtirafçı Aygan öldürülecekmiş!

Türkiye istedi İsveç'te serbest kaldı! Mahkemede Türkiye'yi yerden yere vuran PKK itirafçısı, öldürülecek miş!

Abone ol

Türkiye'de terör örgütü PKK üyesi olarak yakalandıktan sonra pişmanlıkla ilgili yasalardan yararlanarak serbest kalan ve daha sonra yurt dışına çıkan Abdülkadir Aygan, Türkiye'nin isteği üzerine İsveç'te gözaltına alındı, daha sonra şartlı salıverildi.

Adalet Bakanlığı, çeşitli suçlara karıştığı ve yazar Musa Anter'i öldürme teşebbüsünde bulunduğu, ayrıca çeşitli olaylarda tanık olarak dinlenmesi gerektiği gerekçesiyle Abdülkadir Aygan'ın iadesi için İsveç Adalet Bakanlığı'na 1 Ağustos 2008 tarihinde başvuruda bulundu.

Abdülkadir Aygan ile İsveçli avukatı Gunnar Larsson, Türkiye'nin bu talebine karşı çıktı. Ancak İsveç polisi, geçen Çarşamba günü zanlı Abdülkadir Aygan'ı oturduğu Malmö'ye bir saat uzaklıktaki Voexjö kentinde gözaltına alarak mahkemeye çıkardı.

Avukatı Gunnar Larsson ile dün hakim karşısına çıkan Abdülkadir Aygan, Türkiye'ye iade edilmesi durumunda can güvenliğinin tehlikeye gireceğini öne sürerek, ifadesini İsveç adli makamlarına vermek istediğini söyledi.

Voexjö'daki mahkeme de Aygan'ın tutuklanmasına gerek görmeyerek, yurt dışına çıkış yasağı koyduktan sonra, bulunduğu ilde bir ay boyunca pazartesi, çarşamba ve cuma günleri polise imza vermesi zorunluluğu altında serbest kalmasına karar verdi.

İsveçli avukat Gunnar Larsson, Türkiye'nin iade isteğiyle ilgili davanın bir üst mahkemede görülmeye devam edeceğini kaydederek, "İade kararını bu mahkeme görüşmeye devam edecek, zaten bu konudaki kararı da bu mahkeme verebilir. Mahkeme, kararını bir aya kadar sonuçlandırabilir" dedi.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Necip Eguz da AA'ya yaptığı açıklamada, İsveç makamlarından Büyükelçiliğe iletilen hukuki bir kararın bulunmadığını, üst mahkemenin vereceği son kararın beklendiğini kaydetti.

Bu arada, Türkiye'nin Abdülkadir Aygan'i itirafçı olduktan sonra kullandığı "Turan Aziz" adıyla istediği bildirildi. Ancak İsveç'te "siyasi
sığınmacı" statüsünde kalan Abdülkadir Aygan'in bu ülkede esas adını kullanmaya devam etmesi nedeniyle bazı sorunların yaşandığı kaydedildi.

Abdülkadir Aygan, emekli Jandarma Albay Abdülkerim Kırca'nın birçok faili meçhul cinayetin talimatını verdiğini önü sürmüştü. Bu iddianın bazı gazetelerde yayınlanmasının ardından Kırca intihar etmişti.

Abdülkadir Aygan, daha sonra başka bir gazeteye verdiği 3 günlük röportajda yeni iddialar ortaya attı.

Varlığı resmen kabul edilmeyen JİTEM'in birçok faili meçhul cinayet işlediğini öne sürdü.

Abdülkadir Aygan, PKK kampından kaçtıktan sonra JİTEM'e katıldığını, ancak işlenen cinayetler üzerine oradan da ayrıldığını iddia ediyor.