BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
HABER /  DÜNYA

İsviçre'den yabancılara kötü haber

İsviçre Halk Partisi yabancıların vatandaşlığa geçmesini daha da zorlaştırmak için hareket geçti.

Abone ol

Çift pasaportluların suç işlemesi halinde İsviçre vatandaşlığını kaybetmeleri gündemde. Sosyal yardım alanlar İsviçre Pasaportu alamayacak. Bu kez SVP'nin önerilerine hür demokratlardan da destek geldi.

Yeşiller de yabancıların İsviçre vatandaşlığına geçmesini zorlaştıran önlemlerin bazılarını desteklediklerin açıkladılar.

İsviçre'nin bu hafta içinde 8 milyon nüfusa ulaştığının açıklanması ülkede endişeye yol açtı. Siyasi partiler hızla artan nüfusun frenlenmesi için çareler aramaya başladılar. Ülkede yaşayan nüfusun dörtte birinin yabancı olması sağcı İsviçre Halk partisini (SVP) yeniden harekete geçirdi. Yabancı ve Müslümanlık karşıtı politikalarıyla ülkenin en büyük partisi konumunda olan SVP bu kez, yabancıların İsviçre Pasaportu almalarını daha da zorlaştırmak istiyor.

İSVİÇRE VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞ ZORLAŞTIRILACAK

SVP genel başkanı Tony Brunner, 'İsviçre'nin bu kadar nüfusu kaldıracak gücü yok' savıyla bir parlamento inisiyatifi başlatacaklarını açıkladı. Hür demokratlar tarafından da desteklenen inisiyatife göre, İsviçre, nüfusunun artmasını şu şekilde önlenecek

1.Yabancıların İsviçre vatandaşlığına geçişi zorlaştırılacak. Vatandaşlık talebi ilgili belediyece reddedilen bir yabancı, hakkını mahkemede arayamayacak. Bu tip ret kararlarını temyiz yolu kapılacak. SVP vatandaşlık talebi reddedilen yabancının hemen temyize gittiğini ve mahkemeleri gereksiz yere meşgul ettiğini söylüyor.

2.İsviçre vatandaşı ile evli yabancılar için mevcut yasada yer alan üç yıllık evlilik ve en az beş yıllık İsviçre'de ikamet etme şartı, beş yıllık evlik ve sekiz yıllık ikamet şartı ile değiştirilecek.

3.İsviçre vatandaşlığına geçmiş bir yabancı ağır ceza gerektiren bir suç işlediğinde suç sabit olur olmaz, İsviçre vatandaşlığını kaybedecek.Kişi eski uyruğuna döndürülecek.Çift pasaportlu ise İsviçre pasaportu elinden alınacak.

4.Sosyal yardımla geçinen yabancıların İsviçre vatandaşlığına geçmeleri yasa ile önlenecek.Bu durumda olanlara belediyeler kendi inisiyatifleri ile vatandaşlık veremeyecek.

5.Sığınmacı olarak İsviçre'ye gelmiş yabancıların ailelerini getirmelerine müsaade edilmeyecek. SVP bu yolla her yıl 45 bin kişinin İsviçre'ye göç ettiğini ve bu rakamın toplam göçün üçte birini oluşturduğunu açıkladı.

HÜR DEMOKRAT PARTİ (FDP) DESTEK VERİYOR

SVP genel başkanı Tony Brunner'in acil önlem paketi olarak açıkladığı nüfusu frenleme paketi ve oluşturulacak meclis inisiyatifine FDP destek vereceğini açıkladı. FDP, çekince olarak yalnız İsviçre'ye gelmiş yabancıların ailelerini getirmelerinde sadece Avrupa ülkelerinden gelenlere kısıtlama getirilmemesini, Avrupa dışından geleceklere yasak getirilmesini istedi.

YEŞİLLER DE SINIRLI DESTEK VERİYOR

SVP'nin yabancılara İsviçre pasaportunu zorlaştıran önerilerine Yeşiller partisi de kısmen destek verdiğini açıkladı.Yeşiller de tıpkı Hür Demokratlar gibi Avrupa ülkelerinden gelen yabancıya sıcak bakıyor.

Yeşiller partisi genel başkan yardımcısı Bastien Girod,nüfusun bu şekilde hızla artmasının İsviçre'ye zarar vereceğini söyledi. Girod, Avrupa'dan gelecek nitelikli yabancı işgücüne İsviçre'nin kapısını kapamamasını istedi. 'İsviçre'ye yabancı kabul edilecekse bu Avrupa'dan olmalıdır. Üçüncü ülkelerden gelecek yabancı göçünün İsviçre'ye faydası yok' dedi